KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vasárnap óta élnek a kőolajszankciók

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vasárnap lépett életbe az újabb brüsszeli szankció, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (például benzin, dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen.

A szabályozás kimondja, hogy a tengeri kikötővel nem rendelkező uniós országok ezentúl csak a hazai piacukon adhatják el az orosz olajból készült benzint és gázolajat. A döntés alól Magyarország, Szlovákia és Csehország felmentést kapott – ugyanis csak csővezetéken tud olajhoz jutni –, és továbbra is vásárolhat Oroszországból nyersolajat, ám az abból finomított termékekből csak annyit adhat el külföldre, amennyivel megegyező mennyiségű nem orosz olajat vagy olajterméket vásárolni tud.

A Századvég régiós elemzése szerint az intézkedés elsősorban a gázolaj piacán okozhat problémát, és mivel a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra, ezért Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból. Ugyanerről írt az Energiaügyi Minisztérium, közölve, hogy Európában akár dízelhiány és az olajtermékek drágulása is várható.

(infostart)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: