Varga Judit az Európai Ügyészségről: Ez szuverenitási kérdés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Varga Judit igazságügyi miniszter legutóbbi közösségi posztjában az Európai Ügyészség kérdését taglalja leginkább annak tükrében, hogy az EU Ügyészséghez foggal, körömmel ragaszkodó ellenzék, a hozzájuk csapódó civil szervezetekkel együtt milyen szuverenitási kérdéseket kerülne meg.

Miközben a nemzetellenes, hatalomra éhes ellenzék erőből nyomja az Európai ügyészséghez való csatlakozás szükségességét, azt a kérdést sosem veti fel, hogy vajon mind ezidáig Lengyelország, Dánia, Svédország, vagy éppen Írország is, vajon miért nem csatlakozott a szervezethez?

Varga Judit megjegyzi, bár nem csatlakoztunk a szervezethez, az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség közötti munkamegállapodás már elfogadásra került, ezzel megelőzve a többi kimaradó tagállamot.

Már csak ezért is álságos tehát az ellenzék folyamatos támadása és hazug vádaskodása, mely szerint Magyarország ennek hiányában igyekszik elkerülni az állítólagos, szerintük hihetetlen mértékű korrupció megszüntetését.

Varga Judit teljes bejegyzése:

Lássunk tisztán Európai Ügyészség témában

Mielőtt még a magyar ellenzék és a vele egy tőről fakadó civil szervezetek és sajtó ujjongani kezdene és ódákat zengenének az Európai Ügyészségről, fontos, hogy az erőltetett európai szemellenzőt félretéve a dolgok mögé lássunk.
A Magyar Kormány – az Országgyűlés előzetes állásfoglalását követve – úgy döntött, hogy nem kíván részt venni az Európai Ügyészség létrehozásában, így a megerősített együttműködésben sem. Ez szuverenitási kérdés. Az Európai Ügyészség felállításával Brüsszel még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára.
Az Ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása.
Hazánkkal együtt öt ország – Lengyelország, Dánia, Svédország, Írország – nem csatlakozott és jelezte távolmaradását a szervezettől.
Az Európai Ügyészséggel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, a megoldatlan probléma és rengeteg a hiányosság. Ha az összképet nézzük, akkor az egész szervezet működési mechanizmusa kaotikus és bizonytalan.
Felelős döntéshozóként a magyar kormány ezért a távolmaradás mellett határozott. Egyelőre megfigyelőként, érdeklődve követjük, hogy hová vezet az Európai Ügyészség működése. Nagy fájdalom lenne az integrációnak, ha csak egy újabb, tagállamokat vegzáló, nemzetek feletti zsarolóeszköz jönne létre.
A korrupcióval szembeni fellépés rendkívül fontos mind európai, mind nemzeti szinten, azonban nem biztos, hogy a megoldás újabb és újabb intézmények létrehozatalában van. Léteznek más keretek, amelyeken belül megfelelő módon fel lehet lépni a korrupcióval szemben. Ennek fő eszközei mások mellett az Eurojust vagy az OLAF.
Bár nem csatlakoztunk a szervezethez, az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség közötti munkamegállapodás már elfogadásra került, ezzel megelőzve a többi kimaradó tagállamot!
Elmondható tehát, hogy Magyarország, mint mindig, most is partner, de továbbra is két lábbal a földön állunk és a józan észt követjük döntéseink során.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük