KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Varga Judit: A magyar emberek példát mutatnak egész Európa számára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

– A magyar emberek nemcsak hogy megdolgoztak ezért a pénzért, de most egész Európának is példát mutatnak azzal, ahogy segítik a bajbajutottakat. Meggyőződésem, hogy erkölcsi szempontból is válaszút előtt áll a Von der Leyen-bizottság – mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban azzal kapcsolatosan, hogy a kormány a magyar helyreállítási program mielőbbi elfogadását kérte az uniós bizottságtól. Az igazságügyi miniszter lapunknak arról is beszélt, hogy a magyarok április 3-án szavaznak, nemcsak a magyar kormány összetételéről, Magyarország békéjéről és biztonságáról, hanem a kontinens jövőképéről is döntenek. – Mi, Magyarországról meg szeretnénk mutatni, hogy Európában igenis van jövője a keresztény Európát támogató, a családokat a jövő kulcsaként számontartó és az illegális bevándorlással szemben fellépő politikának – mondta a tárcavezető, akivel az Általános Ügyek Tanácsának eheti, brüsszeli ülését követően beszélgettünk.

– Sok uniós politikus méltatja Magyarország humanitárius erőfeszítéseit az ukrán háború nyomán. Mit tapasztalt a tanácsülésen, látványos a hangnemváltás?

– Valóban nem a dicsérő szavakhoz szoktunk az elmúlt időszakban. Most viszont számos kolléga kezdte azzal a felszólalását, hogy méltatta a frontországok, így Magyarország segítségnyújtását. Az erőfeszítéseinket a nemzetközi közösség tehát elismeri, aminek a következő lépése az lenne, ha felfüggesztik azokat az ideológiai vitákat, amelyek miatt visszatartják a helyreállítási alap pénzeit. Épp most megengedhetetlen, hogy a háborúnak a frontországokra gyakorolt hatásait ne vegye figyelembe az Európai Bizottság.

– Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, ebben a miniszterelnök a magyar helyreállítási terv mielőbbi elfogadását kérte. Erre a kérésre volt reakció az Európa-ügyi miniszterek részéről?

– A tanácsi formáció menete merevebb ennél, azt gondolom, hogy sok kollégát újdonságként ért a levél. Arról nem is beszélve, hogy mi azt az Európai Bizottságnak és nem a tagállamokat tömörítő tanácsnak küldtük. A lényeg, hogy a magyar helyreállítási programot mielőbb el kell fogadni. A hitelkeret lehívásának lehetőségével most élünk, mert a háború miatt Magyarország rendkívüli terheknek van kitéve. Már több mint félmillió menekültet fogadtunk, ez a szám csak nőni fog, és mindennel ellátjuk őket. Rugalmasságot is várunk a bizottságtól, az uniós forrásoknak lehetővé kell tenniük a menekültek befogadásának és ellátásának finanszírozását is. Mindez nyilván nem azt jelenti, hogy a magyar helyreállítási programcsomag egységét bontjuk meg, de adott egy rendkívüli helyzet, amivel számolnunk kell. A rendkívüli helyzetek rendkívüli intézkedéseket tesznek szükségessé. Az Európai Bizottság részéről jelzésértékű lenne, ha pozitív választ adna: a magyar emberek ugyanis nemcsak hogy megdolgoztak ezért a pénzért, de most egész Európának is példát mutatnak azzal, ahogy segítik a bajbajutottakat. Meggyőződésem, hogy erkölcsi szempontból is válaszút előtt áll a Von der Leyen-bizottság.

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

Itt az ideje véget vetni az ideológiai támadásoknak, politikai bosszúhadjáratoknak, valódi háború van, Brüsszelnek a tagállamokat most támogatnia illene, nem támadnia.

– Nem volt tervben, hogy a lengyelekkel közös levélben forduljanak az Európai Bizottsághoz? Varsó helyreállítási terve is elfogadásra vár. Sokan azt olvassák ki a sorok közül, hogy az orosz–ukrán háború ártott a magyar–lengyel kapcsolatoknak.

– Rendkívüli a helyzet, Ukrajna megsegítése mellett mindenki a saját gondjaival van elfoglalva, a menekültválság menedzselése pedig valóban hatalmas mértékű koordinációt tesz szükségessé. Azt gondolom, hogy a jelen helyzetben egyszerűen nem bír jelentőséggel, hogy közösen fordultunk-e a bizottsághoz vagy sem. Biztos vagyok benne, hogy a lengyelek hasonlóan vélekednek a helyreállítási alap forrásairól. Az pedig eddig sem volt titok, hogy egyeseknek nem áll érdekében az erős visegrádi országcsoport megléte. Adott ugyanis egy hatvanmillió polgár érdekeit képviselő, kormányszínektől függetlenül együttműködő, közép-európai formáció. A lengyel–magyar együttműködés és barátság évszázadokra nyúlik vissza, nem véletlen, hogy a jogállamisági vitában is következetesen kiállunk egymásért. Ennek az egységnek a hiteltelenítése egy külső érdek. Én mindenkit arra biztatok, hogy ne üljön fel az erről szóló álhíreknek.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva olvasható.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük