KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna az eladósodó Amerika feneketlen kútja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben az Egyesült Államokban minden idők legmagasabb szintjére hág az államadósság, Washington milliárdokkal finanszírozza Ukrajnát, melynek adósságállománya tavaly a GDP 89 százalékára nőtt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az amerikai szövetségi kiadások hovatovább ellehetetlenülnek, s nem az a kérdés, hogy csőd következik be, hanem az, hogy mikor – vélekedett Elon Musk üzletember. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint rendkívüli intézkedésekre van szükség a csőd elkerüléséhez, mert a nemzet elérte az adósságplafont.

Trump: Az Egyesült Államok gazdasága „összeomlik”, a dollár is összeomlóban van

Biden elnök 2021-ben rendeletileg emelte fel 2,5 billió dollárral az állami adósságállomány plafonját 31,4 billió (31,4 ezer milliárd) dollárra. Ezzel tette lehetővé többek között az állami szektorban dolgozók fizetésének folyósítását. Biden most további másfél billió dollárral szeretné még magasabbra tolni az adósságplafont, de a republikánusok vonakodnak eleget tenni kérésének.

Az amerikai kormány mindeközben további dollár milliárdokat pumpál Ukrajnába. Persze nem önzetlenül, hiszen a hitelezők 2027-ig adtak türelmi időt Kijevnek anélkül, hogy addig is figyelmen kívül hagynák adósságát. „A Nyugatnak nem áll szándékában elengedni a kijevi rezsim adósságát” – mondta Nyikolaj Azarov, Ukrajna volt miniszterelnöke 2010-2014 között.

Az ukrán külföldi adósságállomány 132 milliárd dollárra rúg, s az év végéig elérheti a 173 milliárdot is. Tavaly a bruttó nemzeti termék (GDP) 64,6 százalékáról 89 százalékára nőtt az adósság összege, az idén pedig előreláthatólag eléri a 102,3 százalékot.

Ukrajna az eladósodó Amerika feneketlen kútjává vált. Kérdés, meddig bírja még a hitelező, s mi lesz Kijevvel, ha már nem bírja.

A grafikon az Ukrajnának adott katonai, pénzügyi és humanitárius hitelek arányát és összegét mutatja dollár milliárdban kifejezve, 2022. január 24-2023. január 15. között

Washington, Kijev, 2023. április 20. csütörtök (MB)

Magyar Békekör

Ajánló: 

Donald Trump szerint pusztító koalíciót hozott létre a Fehér Ház

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: