Újabb stratégiai helyről szorulnak ki a franciák Afrikában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újabb mérföldköve lehet a franciák Afrikából való kiszorításának a váratlan intézkedés: Algériában betiltották a francia tananyagok használatát. A szigorú tiltás komoly büntetőjogi következményeket helyez kilátásba. A legnagyobb területű afrikai államban, Franciaország egykori „tengeren túli megyéjében” mindeddig a francia középiskolai rendszerrel sok szempontból megegyező rendszerű oktatás érvényesült, gyakran az állami keretek teljes mellőzésével.

Az állami tantervtől eltérő tankönyvek tilalma, a franciaórák számának korlátozása, a francia érettségivel rendelkezők nehezebb bejutása az algériai egyetemekre, távoktatásos vizsgatilalom – csak úgy

röpködnek a tiltó intézkedések az új tanév kezdetén Algériában.

Az algériai oktatási minisztérium a kettős tanterv ellen indított hajszát: az iskolaigazgatóknak el kell hagyniuk a párhuzamos, francia tantervet, különben büntetőjogi felelősségre vonással kell számolniuk.

A kettős tanterv

A kettős tanterv az állami iskolák sajátos algériai gyakorlata, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy arabul és a franciául is tanuljanak egy sajátos tanterv szerint.

Az állami iskolákban, amelyek az összes intézmény kevesebb mint 5 százalékát teszik ki, és elsősorban a középosztályt célozzák meg, itt-ott előfordult, hogy egyáltalán nem tanították az algériai tananyagot. Mások francia nyelven, lefordított algériai tankönyvek alapján tanítottak – ismerteti a Le Figaro. Megint mások melléképületekben, amelyekben hivatalosan az oktatási nehézségekkel küzdőket támogató osztályokat működtettek,

a valóságban – teljesen illegálisan – a francia tantervet követő, komplett oktatási intézményeket tartottak fenn.

Mostantól kezdve ezek az iskolák nem fogadhatnak 16 év alatti tanulókat a tanítási idő alatt.

Jelentős akadályokat állított fel az állam a francia érettségi elé is: ezt a vizsgát már nem Algériában, hanem csak külföldön tehetik le.

Kihal az iskolákból

A francia nyelv felszámolásának vágya nem új keletű Algériában. Az arab nyelvű elitek az 1960-as évek óta próbálnak megszabadulni tőle azzal, hogy gyarmati nyelvnek bélyegzik, amivel nem jutnak semmire, és még a kormányzati levelezésben is hadat viselnek a francia nyelvű dokumentumok ellen – írja a Le Figaro.

Ennek ellenére egy meglehetősen széles társadalmi bázis igényeinek megfelelően

megtűrt vagy akár illegális úton újra és újra megszerveződött a francia nyelvű oktatás,

és ezt igyekszik a kormányzat most végképp felszámolni. A kivételt képező, eddig itt-ott még működő francia iskolákkal szemben éles kontrasztot képez a teljes algériai közoktatási rendszer, ahol viszont a képzett tanárok hiánya miatt gyakorlatilag már nem tanítják a franciát mint idegen nyelvet.

Ehelyett az államfő, Abdelmadzsid Tebboune utasítására

bevezették az angolt az általános iskola harmadik osztályától kezdve. Felmenő rendszerben épül be egészen az egyetemig

az új idegen nyelv. A felsőoktatás teljes rendszerének nyelve, az elnök kezdeményezésére, szintén az angol lett az arab mellett.

A régi rend emberei?

A francia nyelv kiszorítása egy politikai fordulathoz is köthető: a 2019-ben kezdődő, Abdelaziz Bouteflika elnök lemondásához vezető hatalmas népi megmozdulás, a forrongó időszak után Tebboune elnök máig tartó időszaka erőteljes, Franciaországgal jóval kevésbé baráti politika kezdetét jelentette. A franciabarát nyelvi, kulturális megnyilvánulásokat a jelenlegi struktúrában

az előző, Párizshoz közelebb álló elnökkel, így „a régi rendszerrel” hozzák összefüggésbe.

Kétszáz évet felednek két év alatt

Tebboune már évekkel ezelőtt érzékeltette a franciákkal szembeni ellenszenvét, így például

az algériai kormány már 2021-ben kitiltotta a francia légierőt

Algéria légteréből. Az akkor még a Száhel-övezetben folyamatban levő, azóta kudarcba fúlt, terrorellenes Barkhane hadművelet keretei között Malitól Csádig különféle célpontokra eljutni igyekvő francia katonai gépek komoly kitérőkre, kerülőkre kényszerültek emiatt.

Az újabb lépés jelképes erejű: ha az 1830-as évektől jó ideig Franciaország szerves részét képező országban az angol lesz gyakorlatilag az egyetlen elérhető idegen nyelv, néhány nemzedéken belül a lakosság minden – egyelőre még élő és mélyen beágyazott – kulturális kapcsolata is megszakad Párizzsal. Ez a folyamat nehezen feloldható ellentétben áll azzal a jelenséggel, hogy az Algériából folyamatosan Európába özönlő tömegek leginkább a francia ajkú vidékeken próbálnak letelepedni.

hirado.hu

Kiemelt kép: Tanévkezdés Algírban. Tanóra egy fővárosi iskolában 2023. szeptember 19-én. Angolul, kérem! (Fotó: Amine Chikhi/APP/Getty Images) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük