KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb diplomatát hallgatott ki a rendőrség a brüsszeli korrupciós botrány ügyében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A belga rendőrség egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként – tájékoztatott a Le Desk című, francia nyelvű marokkói hírportál vasárnap.

A beszámoló szerint a kihallgatás azon vizsgálati nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

„A belga nyomozók ezen a héten Marokkóba utaztak az ügyben illetékes vizsgálóbíróval és a szövetségi ügyészség bírájával nyomozati feladatok ellátására és meghallgatásokra”

– idézte a belga szövetségi ügyészség levelét a hírportál.

A korrupciós nyomozásokért felelős belga szövetségi hivatal (OCRC) munkatársai a diplomata mellett annak munkatársait is kihallgatták. Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint azonban a Rabatban kihallgatott diplomata, Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel. Panzeri a gyanú szerint azért fogadott el kenőpénzt a marokkói tisztviselőtől, hogy segítsen beavatkozni az EP hazáját érintő döntéseibe – írták.

Közölték, noha a belga ügyészség továbbá részleteket nem árult el az összegyűjtött bizonyítékokról, jelezték, hogy a marokkói hatóságok „előremutató együttműködést tanúsítottak a nyomozás során”.

Marokkó a gyanú szerint Katarhoz hasonlóan titokban, kenőpénzek és nagyértékű ajándékok átadásával befolyásolta az Európai Parlament döntéshozatalát az országot érintő ügyekben

– emlékeztettek.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán közölte: a marokkói kihallgatásokhoz az vezetett, hogy Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő feleségével és lányával folytatott telefonbeszélgetései arra engedtek következtetni, hogy ajándékokat fogadott el egy marokkói diplomatától, aki jelenleg varsói nagykövetként szolgál. A két férfi évek óta ismerte egymást – írták.

Az EP Marokkóért felelős albizottságának korábbi elnöke, Panzeri otthonában 600 ezer eurót foglaltak le 2022 decemberében – emlékeztettek.

Ez is érdekelheti:  Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint élettársát, az olasz Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Marc Tarabella belga EP-képviselőnek „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”.

 

A kiemelt kép illusztráció: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük