KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tudod… az EU-ban nincs demokrácia – exkluzív interjú az orosz egyetemista Dmitrijjel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dmitrij a Volga menti városban Togliattiban él, egyetemista és azok közé a fiatalok közé tartozik, akiket nem fertőzött meg az európai uniós őrület, az az erkölcsi leépülés, amelyet az Európai Unió és annak vezető személyiségei képviselnek. Dmitrij egy keresztény fiú, aki a józanság talaján állva tekint körül a világban és ennek megfelelően értékel. Vele beszélgettünk az orosz-ukrán konfliktusról, az Európai Unióról, arról, ahogyan ő látja a mostani világot és persze benne Oroszországot.

– Togliattiban élsz, ami igen messze esik Budapesttől. A legtöbben csak onnan ismerik ezt a várost, hogy ott gyártják a Ladát, pedig ennek a vidéknek köze van a magyarság történelméhez is.

– Igen, Togliatti városában élek, Samara régióban, a Közép-Volgában. Egyébként egyes források szerint itt található a Magna Hungaria. A várost 1964-ig Stavropolnak hívták. Stavropol görögről lefordítva azt jelenti: „A kereszt városa”. 1964-ben nevezték át az olasz kommunista Palmiro Togliatti tiszteletére. Szerintem nem helyes megtartani a város kommunista nevét. Nem vagyok rajongója a szovjet rendszernek, és úgy gondolom, hogy Ivan Ilyin orosz filozófus szerint (ezt a filozófust gyakran idézi az elnökünk), „a Szovjetunió nem Oroszország.”. Identitásunk 1000 éves. Szerintem vissza kell adnunk a városoknak a korábbi nevüket, és szerencsére már sok város vissza is kapta a korábbi nevét a Szovjetunió összeomlása után. Stavropol-Volga sajnos nem.

– A nyugati média minden nap az agresszor Oroszországról beszél Ukrajna miatt. Úgy tesznek, mintha Oroszország hódító céllal vonult volna be Ukrajnába. Erről mi a véleményed?

– Ami az ezzel kapcsolatos véleményemet illeti, személyesen tanúja voltam annak, hogy Ukrajna 8 éven át bombázta Donyecket és Luganszkot a szomszédos falvakkal együtt. Kifejezetten a lakóövezetekről beszélek. Oroszország nyolc éve azt kéri Ukrajnától, hogy üljön le a tárgyalóasztalhoz. Most, 8 év után, arra kényszerítették az orosz vezetést, hogy azt tegye, amit 8 évvel ezelőtt már meg kellett volna tennie. Ahogy egy bukovinai román mondta nekem: „Az ukránok agymosott oroszok.” Ismerik a trianoni békeszerződést, amelyet Magyarország szomorú történetének tartanak. Hasonló szétszabdaláson mentünk keresztül mi is, csak alattomosabban és lassabban. Először is, a nyugat-orosz országrészekben az orosz identitást az „ukrán identitás” váltotta fel. Az Osztrák-Magyar Monarchia is részt vett ebben. Az orosz identitás azonban jobban megmaradt az ukránnal szemben a kárpátaljai magyarokban. A fő ukránosítás Galíciában történt, de nem sok sikerrel járt. Tudjuk miért… A forradalom után a vörös bolsevik kormány erőltette az orosz nép feldarabolását, az „ukránok” és a „fehéroroszok” létrehozását, amelyek szerintük különálló nemzetek. Ha megnézzük a régi orosz állam térképét a 10. század végén, a 11. század elején, látni fogjuk, hogy területének fele a modern Orosz Föderáció területén helyezkedett el. A másik fele most Fehéroroszország és Északnyugat-Ukrajna. Kijev lett a főváros, miután a Varangian dinasztia meghódította. A konfliktus tehát, nem tegnap kezdődött és évtizedekig érett még akkor is, amikor formálisan egy ország voltunk a 20. században. A bolsevikok azonban minden lehetséges módon „termesztették” az ukránokat.

Itt van például Sztálin. 1921-ben, az kommunisták X. kongresszusán azt mondta: „…A közelmúltban azt is mondták, hogy az Ukrán Köztársaság és az ukrán állampolgárság a németek találmánya. Eközben nyilvánvaló, hogy az ukrán nemzetiség létezik, és kultúrájának fejlesztése a kommunisták felelőssége. Nem szállhatsz szembe a történelemmel. Világos, hogy ha orosz nemzetiségűek vezetik Ukrajna városait, akkor idővel ezek a városok elkerülhetetlenül ukránok lesznek.” Lenin meg azzal érvelt, hogy ha Oroszország szétesik, akkor a bolsevikoknak emiatt nem kell aggódniuk. A kommunisták lényegében elvben megtagadták az államot, így nekik a Szovjetunió csupán egyfajta átmenet volt. Céljuknak tekintették, az orosz ortodox nemzeti érzés kiirtását. Megosztották az orosz népet, és megszervezték az emberek elnyomását. Az ortodox orosz nép a legtradicionálisabb gondolkodású, legintelligensebb szláv nemzet. Ezért bosszant, amikor többen magasztalják ezeket a kommunista vezetőket. A marxizmus többé nem lehet állami ideológia. Az első világháborúban a németek csak a bolsevikok által aláírt breszti béke után jutottak el Kijevbe, és a második világháborúban a németek elérték az alsó Volgát…

De visszatérek a fő témához. A lakosság egésze támogatja az orosz hadsereg különleges műveletét Ukrajnában. Nem hallottam felháborodásról emiatt. Néha vannak ellenhangok és ostoba akciók az ellenzék részéről, de a lakosság ezekre nem vevő. Ezek a hazaárulók néha sikoltoznak, de szerencsére kevesen vannak. Az emberek nem a háborútól félnek, hanem attól, hogy esetleg egy szégyenletes béke lesz a vége. Hiszem, hogy minden orosz ember azt kívánja, hogy Ukrajna ismét Oroszország része legyen. Ugyan akadnak most problémák a különleges műveletek miatt, mint az emelkedő árak például, ami elsősorban az élelmiszerek esetében érezhető, de hiányról egyáltalán nem beszélhetünk. Még a megyék kisebb településekeiben lévő üzletek is tele vannak. Azt hiszem, mindent meg tudunk oldani.

– Mit gondolnak az orosz-ukrán konfliktusról az orosz fiatalok, az egyetemisták, a fiatal házasok?

– Mit gondolnak? Azt, amit a többiek. Néha diákok csoportjai jelentkeznek katonai toborzó irodákba önkéntesként, de nem veszik fel őket. Az önkéntesek is a konfliktuszónába mennek, de elsődleges a fiatalok életének megőrzése. Nincs általános mozgósítás, a hadsereg megbirkózik a feladatokkal. Mindezekkel kifejezett ellentétes híreket csak az ál-értelmiségiek csoportjai terjesztenek.

– Mennyire áll ki Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett az orosz nemzet?

– Erről nem rendelkezem statisztikai adatokkal… Ha van is kritika, az nem az elnök személyére irányul, hanem inkább egyes lépéseire, amelyeket esetleg hibásnak tartanak. Például a különleges művelet megkezdése után még a meglehetősen „demokratikus” emberek is pozitív véleményüknek adtak hangot, többekkel beszéltem. A negatív értékelés általában olyan emberektől származik, akik ellenzik az elsődleges célokat. Mi csak „hivatásos ellenzékieknek” hívjuk őket. Nem ortodoxok és nem is oroszok… Általában ezek külföldi ügynökök, vagy olyan emberek, akik külföldön rendelkeznek vagyonnal vagy pénzügyi eszközökkel. Sokan vannak, akik nihilisták, ennek ellenére inkább elfogadják a többség álláspontját. Putyin jobboldali beállítottsággal rendelkező centrista politikus és manővereznie kell a különböző csoportok és politikai erők között. Általában az oroszok kritikájának fő célpontja a migránsok és a tisztviselők. A migránsok száma azonban érezhetően csökkent. Persze, általában nehéz válaszolni az ilyen kérdésekre, mert én személy szerint támogatom a „10% -os elméletet”, ami azt mondja, hogy a lakosságnak csak 10% -a tud gondolkodni a saját fejével, a többi meg úgy belesimul abba, amit hall és lát. A gondolkodó emberek közül sokan, hanem is értenek vele mindenben egyet, de támogatják elnökünket, mert a rendszer egészét támogatják. Egy ellenzéki hatalom viszont megfosztana bennünket minden keresztény értéktől, és számunkra egy olyan világot hozna, amiben az Európai Unió minden „varázsa” benne van, mint például a LMBTQ, és más hasonló őrületet. Néha én is kritizálom a hatóságokat, de nem a döntések miatt, hanem a döntéshozatal gyorsasága és a néha pontatlan, kétértelmű megfogalmazások miatt.

– Mit gondolnak az emberek az Európai Unióról? Hogyan látják az Európai Unió lépéseit, szankcióit Oroszországgal szemben?

– Meg kell értenünk, hogy az Európai Unió nem azonos Európával és az európai kultúrával. Az EU nem a valódi európai értékeken alapuló európaiak uniója. Az oroszok egy fehér keresztény európai nép, amely az Arany Horda legyőzése után eurázsiai területeket hódított meg a Csendes-óceánig. Ahogy Fernand Braudel mondta: „Mivel Európa Oroszország, Bizánc és Görögország lánya, úgy találta föl Szibériát, mint ahogy a Nyugat „feltalálta” Amerikát.” Ha az EU blokkról beszélünk, akkor egyfajta túlzott toleranciáról beszélhetünk (amely részben Oroszországot is érintette, de most észrevehetően csökkent), a homoszexualitás, az abszolút „szabadság” előírásáról, ami csupán „engedékenységet” jelent. Ez azonban üresség, és a lélek halálának útja, a testi-lelki rabszolgaság útja. A mi feltételeinket nem fogadta el az Európai Unió. Úgy véljük, hogy az EU ötlete kezdetben talán jó volt, de rossz irányba ment el, Oroszország pedig nem tudta ezt befolyásolni, mert Oroszország akkor még a vörös kommunista ideológiához igazodott. Később a Szovjetunió összeomlása után, fájdalmas időszak következett, mivel az akkori vezetők feladták az orosz szuverenitást. Én úgy gondolom, hogy egy új Európai Uniót kellene létre hozni, velünk oroszokkal együtt, amiben a régi konzervatív keresztény értékek jelentenék az alapot. Persze egy ilyen megújuláshoz mind Oroszországnak, mind a jelenlegi uniós tagországok akaratára lenne szükség.

– Mit tudnak az orosz emberek arról, hogy Magyarország elítéli az ukrajnai háborút, de nem támogatja az Európai Unió és a NATO fegyverszállítását Ukrajnába, hogy Magyarország nem enged át területén Ukrajnába fegyvereket?

– Én személy szerint nem tudom, hogy az oroszok, mit tudnak, és mit gondolnak erről.  Az oroszok elvileg gyakran egykalap alá veszik az uniós országokat. Magyarország tagja az EU-nak és a NATO-nak, és sajnos néha politikai nyilatkozatokat kell tenni. Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor eltökélt szándéka, hogy megerősítse Magyarország szuverenitását. Ha nem így lenne, akkor Orbán másképp viselkedne, és jobban utánozná a nyugati országokat.  Sok orosz tud erről. Azoknak, akik nem tudják, megpróbáljuk elmondani, elmagyarázni. Sokan alábecsülik Magyarországot, de szerintem ez a vélemény téves, a magyar történelemmel és a világtörténelemmel kapcsolatos ismereteim alapján. Magyarország a helyzete ellenére, vagy éppen pontosan azért, gyakran előkelő szerepet játszott a történelemben. Így a magyarok sokat tettek Európa kultúrájáért, sok mindenért, amit az oroszok és a lengyelek sajátjuknak mondhatnak. Például a zsinóros öltözékkel… a gyors lovassági technikával. Még a szabad lengyel dzsentri eszméje is magyar (tudomásom szerint Nagy Lajos alatt terjedt el). Csakúgy, mint az orosz bojárok magyar divatja Moszkvában. Ugyan nem a legjobb időszak volt ez a nemzeteink kapcsolatában, de most itt az ideje, hogy ezt helyrehozzuk.

– Az Európai Unió Kirill pátriárka ellen is fel akar lépni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyedüliként és határozottan, azonnal elutasította az Uniónak ezt a célját. Írt erről az orosz média?

– Igen. Az orosz ortodox egyház hivatalos médiája, weboldalai és csatornái, távirati csatornák írtak róla. Ez Oroszországban jól ismert információ. Azt is tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök néhány éve segített helyreállítani a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetelének orosz ortodox székesegyházát Budapesten. Így vagy úgy, de azok az információk, amelyekről többen eddig nem tudtak, fokozatosan eljutnak a lakossághoz.

 

– Az Európai Unióban most orosz embereket zaklatnak, csak azért mert ott élnek, ott dolgoznak és oroszok. Szerinted valóban demokrácia van az Európai Unióban?

– Tudod… az EU-ban nincs demokrácia. A demokrácia egy pár ezer fős, vagy kisebb településeken lehetséges, ahol mindenki ismeri az egyes emberek személyiségét és tulajdonságait. Ott az emberek tudják, kit válasszanak a falu vezetőjének. Ami a többi nagyobb rendszert illeti, a demokrácia csak relatív. A befolyásnak számos szintje van. A hatalom céljai a fontosak, nem az emberek véleménye, hiszen az emberek véleménye akár 5 éven belül megváltoztatható a média segítségével. Azonban a célokat minden körülmények között csak demokratikus eszközökkel szabad elérni.

Most nagyon nehéz időket éltünk át az országaink közötti kapcsolatokban. Meg kell azonban értenünk, hogy a történelem már a múlt, amit sosem feledhetünk, mindig emlékeznünk kell rá és figyelembe kell vennünk, ugyanakkor a jövőbe kell tekintenünk, nekünk éppen úgy, ahogyan gyermekeinknek is. Személy szerint én úgy gondolom, hogy szükség van egy új európai egységre, amely nemzeteink hagyományos értékeit veszi figyelembe, persze a múltat szem előtt tartva. Kölcsönös tisztelettel és kiengesztelődéssel, valahogy úgy, ahogy a veszekedő testvérek is kibékülnek. Európa minden történelmi országának joga van a szuverén létezéshez, mert a nemzetek szuverenitása önmagában fontosabb, mint a nemzetközi politikai konglomerátumok, és így, a szuverén nemzeti jognak, a nemzetközi jog fölött kell állnia. Ezt a pontot a közelmúltban rögzítették is az Orosz Föderáció alkotmányában.

 

Nagyon örültünk, hogy megismerkedhettünk Dmitrijjel, aki egy olyan őszinte és tiszta gondolatú fiatalember, akit nem tudtak megfertőzni azok az ideológiák, melyek Európát rombolják és a pusztulás veszélyét vetítik az egész világra, az emberiségre. Amíg azonban él a keresztény erkölcs, az emberek egymással szembeni tisztelete, az értékek és hagyományok tisztelete, addig van reménye az emberiségnek arra, hogy tovább létezzen és értéket teremtsen egy emberi világban.

Szépe Áron

Kiemelt képen: Togliatti

Galéria: Togliatti és a Samara régió

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: