KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Történelmi beismerés Amerika Oroszországnak tett ígéretének megszegéséről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington, 2022. május 20. péntek (MB)

Történelmi beismerést tett George W. Bush volt amerikai elnök csütörtökön: megvallotta, hogy az Egyesült Államok 1989-ben valóban megígérte a Szovjetuniónak, hogy a NATO nem fog Keletre terjeszkedni, azaz nem vonják be a katonai tömbbe a volt szocialista országokat – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Két orosz komikussal folytatott telefonbeszélgetésén George W. Bush tudatta, hogy az ígéretet elnökapja, George Bush jelenlétében James Baker külügyminiszter tette Mihail Gorbacsovnak az 1989. december 2-3 között tartott máltai tanácskozáson. A volt amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésről készült dokumentumot az orosz Znányje (Tudás) társaság által szervezett New Horizons oktatási konferencián mutatták be csütörtökön. A Vovan és Lexus becenéven ismert két orosz komikus George W. Bushsal folytatott beszélgetésén megkérdezte a volt amerikai elnöktől, az apja vezette kormány külügyminisztere, James Baker valóban megfogadta-e Gorbacsovnak, hogy a NATO nem terjeszkedik Keletre, mire Bush így válaszolt: „Valóban így van”.

Az Egyesült Államok néhány évig tartotta magát ígéretéhez, majd 1997-től egymás után integrálta a NATO-ba a volt szocialista országokat, köztük Magyarországot. Amikor a Szovjetunió jogutódja, Oroszország számon kérte a szóbeli megállapodás megszegését, azt a választ kapta, hogy ilyen megállapodás nem született. Az elmúlt egy-két évben ugyan napvilágra kerültek addig titkosított feljegyzések a máltai találkozóról és vele összefüggő diplomáciai tanácskozásokról, melyek bizonyították, hogy valóban elhangzott ilyen ígéret, de a tényt most először erősítették meg legfelső amerikai szinten. Bush vallomással felérő nyilatkozata arra enged következtetni, hogy nem csak Ukrajna tervezett NATO-csatlakozása állt ellentétben a máltai „uri megállapodással”, gentlemen agreementtel, hanem kilenc volt szocialista ország NATO-ba történt tényleges bevonása is. 1997 után 14 volt szocialista, köztük több feldarabolódott országot vontak be a nyugati katonai szövetségbe – emlékeztetett a tényekre a Békekör tudósítója.

Ez is érdekelheti:  Az EU nem lankad érveket gyártani nekünk a kilépésre

A volt amerikai elnök beismerése, ha közvetve és akaratlanul is, jogalapot nyújt azoknak a biztonsági követeléseknek a teljesítéséhez, amelyeket Oroszország 2021. december 15-én terjesztett az amerikai kormány elé. Ebben többek között azt követelte, hogy Ukrajna NATO-ba történő felvétele egyszer s mindenkorra kerüljön le a napirendről, a NATO vessen véget keleti terjeszkedésének, a tömbhöz 1997-ben csatlakozott országokból vonják ki a NATO erőket, fegyverzetet és infrastruktúrát, összességében a NATO vonuljon vissza 1997 előtti határai mögé. Oroszország jelezte, hogy ha a Nyugat törvényes biztonsági garanciákat nyújt neki, a maga részéről kész hasonló garanciákat nyújtani a Nyugatnak. Ennek érdekében összeurópai biztonsági és együttműködési rendszert javasolt. Moszkva, Grusko külügyminiszter-helyettes révén 2021. december 19-én azt is jelezte, hogy ha az Egyesült Államok és NATO szövetségesei nem tennének eleget jogos biztonsági igényének, műszaki-katonai eszközökhöz folyamodna.

Az ukrajnai katonai intervenció az után vette kezdetét, hogy Washington, két hónapig folytatott minden orosz diplomáciai erőfeszítés ellenére, kivétel nélkül visszautasította az orosz követeléseket, a kijevi rezsim pedig tovább bombázta a szakadár donyecki és luhánszki köztársaságot, ahol 13 ezer oroszt mészároltak le 2014-2022 között, mert nem volt hajlandó alávetni magát az új ukrán hatalomnak.

George W. Bush nyilatkozatát a Rutube V&L Showjában teszik közzé epizódszerűen.

Magyar Békekör

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Történelmi beismerés Amerika Oroszországnak tett ígéretének megszegéséről

  1. Schmidt Mária mondott egy nagyon elgondolkoztató dolgot. A 2. világháború után a Szovjetunió Kelet-Európát, az USA pedig Nyugat-Európa vesztes országait szállta meg. 45 év múlva a Szovjetunió kivonult a megszállt országokból, az USA pedig nem csak hogy NEM VONULT KI, hanem az általa dominált NATO-val még Kelet-Európába is BEVONULT! 45 évig a kettéosztott Németország és a semleges Ausztria volt az ütközőzóna, utána 23 évig a semleges Ukrajna lett. Miután pedig az USÁ-nak még ez se volt elég, megpuccsolta az ukrán elnököt, és végül talált egy orosz anyanyelvű zsidó komikust, aki a NATO-ba akarja vinni Ukrajnát. Ez azért már nem vicces Putyinnak. Agresszor? Ő támadott? Miért, mit kellett volna hogy tegyen? Várja meg, míg Moszkva lesz az ütközőzóna? Ezen elgondolkozhatnának azok, akik az „ártatlan” Ukrajnát támogatják. A népe tényleg ártatlan. Őket csak megvezették, hogy majd európai jólétet kapnak. Ehelyett óriási kölcsönöket kapnak, amit szépen felélnek, és a gazdag Nyugat adósrabszolgái lesznek. Cserébe feláldoznak több százezer katonát, (tisztázzuk: ők is emberek voltak, akiket halálba kergettek), több millió menekültet, és odaadják az egyetlen értéküket, a kiváló termőföldjüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük