KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Török szóvivő: Nyilvánvaló, hogy támogatták külföldről a moszkvai terrorakciót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az olyan terrorcselekményeknek, mint a Crocus City Hall-i mészárlás, általában állami szponzorai vannak – mondta csütörtökön Omer Celik, Recep Tayyip Erdogan török elnök Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője.

A moszkvai koncerthelyszínt múlt pénteken támadta meg és gyújtotta fel fegyveresek egy csoportja, akik 143 embert megöltek és több mint 300-at megsebesítettek. Tizenegy gyanúsítottat – köztük a négy feltételezett elkövetőt – azóta elfogtak az orosz biztonsági szolgálatok.

„Nyilvánvaló, hogy ilyen profi akciót lehetetlen végrehajtani bármely állam hírszerzésének támogatása nélkül”

– mondta Celik, aki egyben az AKP elnökhelyettese is, az NTV török tévécsatornának.

„Az ilyen eseményeknek mindig vannak szponzorai” – tette hozzá, utalva az ukrajnai konfliktusra, „a háború folytatásában érdekelt lobbikra”.

A török titkosszolgálatok segítik Oroszországot a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Celik, hozzátéve, hogy Ankara őszinte részvétét fejezte ki Moszkvának a Crocus City Hallban történt tragédia miatt.

A pénteki mészárlásért az „Iszlám Állam Khoraszán” (ISIS-K) terrorszervezet vállalta a felelősséget. Ukrajna tagadta, hogy bármilyen érintettsége lenne a merényletben.

Ez is érdekelheti:  Ukrán állampolgár vezette a péntek esti terrortámadást - nyugati szervezés áll mögötte?

Az orosz őrizetben lévő összes gyanúsítottról kiderült, hogy etnikailag tadzsikok. Őket Vlagyimir Putyin elnök „radikális iszlamistáknak” nevezte. A fegyvereseket akkor fogták el, amikor megpróbáltak a határon át Ukrajnába menekülni. Az USA és az EU kitart amellett, hogy Kijevnek egyáltalán semmi köze a merénylethez, de nem szolgáltak bizonyítékkal arra az állításukra, hogy az ISIS-K lett volna az egyedüli elkövető.

Az orosz hírszerzés és a bűnüldöző szervek azóta bizonyítékot találtak arra, hogy a gyanúsítottak jelentős mennyiségű kriptopénzt kaptak Ukrajnától a támadásért fizetségként. Egy, a támadás finanszírozásában állítólagosan részt vevő személyt őrizetbe vettek, de a nyomozóbizottság egyelőre nem hozta nyilvánosságra a személyazonosságát.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük