KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A nyomozók kapcsolatot találtak a moszkvai terrortámadás gyanúsítottjai és az ukrán nacionalisták között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nagy összegeket utaltak át a Crocus City Hall támadóinak Ukrajnából – közölte az Orosz Nyomozó Bizottság

A múlt heti moszkvai terrortámadás gyanúsítottjai ukrán nacionalistákkal álltak kapcsolatban – közölte csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság előzetes megállapításokra hivatkozva. Az elkövetők „jelentős pénzösszegeket” kaptak Ukrajnából

– állítja a bűnüldöző szerv.

A nyomozók „megalapozott bizonyítékokat” szereztek arra vonatkozóan, hogy a feltételezett támadók Ukrajnából kaptak finanszírozást kriptovalutában, amelyet aztán a terrortámadás előkészítésére használtak fel – áll a közleményben.

Ez is érdekelheti:  Dmitrij Trenin: Nem "kerek" az amerikaiak meglátása a moszkvai terrortámadással kapcsolatban

A bűnüldöző szervek egy másik gyanúsítottat is azonosítottak és őrizetbe vettek, aki állítólag részt vett a támadás finanszírozásában – közölte a nyomozóbizottság, anélkül, hogy megnevezte volna a személyt.

Korábban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov újságíróknak azt mondta, hogy a támadás mögött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat. A tisztviselő szerint az ukránok „ablakot” készíthettek elő arra, hogy átléphessenek a határon. „A másik oldalon hősként akarták üdvözölni őket” – tette hozzá.

A négy feltételezett elkövetőt korábban radikális iszlamistaként azonosították, akiket egy olyan online közösségi rendszeren (Telegram) keresztül toboroztak, amelyet nyilvánvalóan az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) afganisztáni székhelyű ága működtetett. A nyomozók azonban akkor azt mondták, hogy annak ellenére, hogy a csoport vállalta a felelősséget a terrorcselekményért, még mások is, például az ukrán hírszerzés is részt vehetett az összeesküvésben.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna véletlenül bejelentette: közük lehetett a moszkvai terrortámadáshoz

Múlt pénteken egy rohamfegyverekkel felfegyverzett férfiakból álló csoport megrohamozta a Moszkva Krasznogorszk külvárosában lévő Crocus City Hall-t, közvetlenül a Piknik rockegyüttes koncertje előtt. A támadás és az azt követő, a terroristák által kirobbantott tűzvész 140 ember életét követelte, és további mintegy 200-at megsebesített.

A támadókat órákkal a támadás után fogták el az Ukrajnával határos oroszországi brjanszki területen.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Orosz tűzoltók oltják a lövöldözést követő tüzet a Crocus City Hall koncerthelyszínen a Moszkva melletti Krasznogorszkban, Oroszországban, 2024. március 22-én. (Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük