KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tömeggyilkossággal vádolta meg szerdán a lengyel hatóságokat a fehérorosz Nyomozó Bizottság

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tömeggyilkossággal vádolta meg szerdán a lengyel hatóságokat a fehérorosz Nyomozó Bizottság (SZK) a fehérorosz-lengyel határon kialakult konfliktus során.

Az SZK honlapján megjelent közlemény szerint a büntetőügy vizsgálatakor Emil Czeczko lengyel katona elmondta, hogy 2021. június 8-ától kezdve társaival együtt szervezett gyilkosságokban vett részt a határvidéken és a lengyel Siemianówka település közelében. A katona azt állította: többször is szemtanúja volt ilyen bűncselekményeknek.

Mint mondta: a meggyilkoltak között a lengyel határon át Nyugat felé tartó menekültek voltak, köztük nők és gyermekek, valamint két, külföldieket segítő önkéntes. Czeczko azt állította, hogy több mint 240 embert gyilkoltak meg, és a lengyel biztonsági erők tömegesen temették el a halottakat az erdőben, speciálisan előkészített gödrökben.

Az SZK további vizsgálatot kezdeményezett, és az emberi biztonság elleni bűncselekmények, háborús propaganda és szándékos cserbenhagyás miatt folytat vizsgálatot.

A hatóságok felkérték a fehérorosz külügyminisztériumot, hogy diplomáciai csatornákon keresztül tájékoztassa az érintett közel-keleti és afganisztáni illetékes szerveket az esetekről.

A fehérorosz hatóság az üggyel összefüggésben kezdeményezte, hogy további információgyűjtést folytassanak a Nyugat-Európába, különösen Németországba tartó állampolgárok állítólagos eltűnésével kapcsolatban, illetve a tények nyilvántartásba vétele érdekében.

A nyomozati szerv egyben közölte, hogy külön forródrótot létesített, amelyen az emberi biztonság elleni bűncselekményekről szóló bejelentéseket fogadja.

Tavaly decemberben a lengyel ügyészség bejelentése nyomán a lengyel közszolgálati televízió számolt be arról, hogy Emil Czeczko dezertált és Fehéroroszországba ment. Az akkori tájékoztatás szerint a lengyel nyomozók azt is vizsgálják, hogy a férfi együttműködött-e a fehérorosz hírszerzéssel, ami életfogytig tartó börtönbüntetés ítéletét vonhatja maga után.

A lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája, a TVP Info úgy értesült, hogy Czeczkót korábban édesanyja testi és pszichikai bántalmazásáért ítélte el a bíróság, szökése előtt néhány nappal pedig azzal gyanúsították meg, hogy kábítószer hatása alatt autót vezetett.

Ez is érdekelheti:  Nagy területet foglaltak el az orosz csapatok Harkov térségében, várják az ellenség reagálását

A lengyel-fehérorosz határon tavaly csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak. A migrációs nyomás októberben érte el tetőfokát.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokért felelős minisztérium szóvivője decemberben magyarázatot fűzött azokhoz a minszki és moszkvai vádakhoz, amelyek szerint Lengyelország több migráns halálát okozta volna. Hasonló, a fehérorosz és orosz sajtócikkekből idézett állításokat a szóvivő a Nyugat és Lengyelország ellen irányuló információs háború elemének nevezett. Az orosz és fehérorosz dezinformáció célja az amerikai katonai jelenlét kiszorítása Közép-Európából, valamint a biztonság szintjének csökkentése a NATO keleti szárnyán – írta Zaryn.

MTI

Kiemelt kép: illusztráció – lengyel-belorusz határ

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük