Bank of America: készülünk az Egyesült Államok adósságtörlesztési csődjére

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tombol az erőszak Németországban: a migránsok után a szélsőbaloldal támadt a rendőrökre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szilveszteri németországi migránserőszak után most egy szénbánya bővítése kapcsán szabadult el az erőszak a szélsőbaloldal révén. Lützerath településen a bányát anarchista klímaaktivisták foglalták el, a Zöldek pedig a demonstrálók mellé álltak – miközben ők kormányoznak.

Németországban miközben egyre nagyobb problémát okoz az energiaválság, addig a Zöldek a még üzemelő szénbányákat is bezárnák. Az amúgy valóban környezetszennyező szénbányákra egyébként azért van szükség, mert a Merkel-kormány a Zöldek zsarolására ész nélkül bezáratta az atomerőműveket, míg a brüsszeli szankciók miatt az orosz gáz nem érkezik.

Lützerath (Észak-Rajna-Vesztfália) bányászvárosban a vasárnap tartott gyűlés és koncert után támadások történtek. A rendezvény területét baloldali-anarchista aktivisták megrohamozták – közölte az aacheni rendőrség a Twitteren. A baloldali aktivisták a biztonsági erőket és a rendőröket kövekkel dobálták meg – írta a Die Welt. Az összecsapások alapját az adta, hogy a baloldali klímaaktivisták elfoglalták a már korábban kiürített szénbánya egy részét.

Lützerath várost egyébként a lakói már rég elhagyták, az RWE energiaszolgáltató ugyanis le fogja rombolni a bánya bővítése miatt. A települést anarchista klímaaktivisták foglalták el.

A bányát a mostani energiaválság miatt bővíteni szeretnék, de ezt az anarchisták megpróbálják megakadályozni. A kormányzó Zöldek az erőszakos aktivisták mellé álltak. Luisa Neubauer zöld párti politikus szerint azért legitim az ellenállás, mivel Berlin is ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, mindez pedig arra kötelezi a kormányt, hogy zárják be a szénbányákat.

Csakhogy a klímaaktivisták már a Zöldeket is támadják, mert kiderült, hogy a szélsőbaloldali párt csak kormányon belüli politikai zsarolásra akarta felhasználni az ügyet, és azóta ki is egyeztek a szocdemekkel és a liberális szabaddemokratákkal.

A megállapodást Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter és Mona Neubaur észak-rajna-vesztfáliai gazdasági miniszter kötötte (egyébként mindketten zöldek), ennek részeként Lützerathot feladják, de a lignitbányászatot 2030-ig megszüntetik (2038-ra amúgy is meg kellett volna szüntetni). A helyi klímaaktivisták azt mondják, a Zöldek kihasználták őket.

A teljes cikk az Origo oldalán olvasható IDE klikkelve

Kiemelt kép: Barikádokat építettek és gyújtottak fel a szélsőbaloldali aktivisták / Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Henning Kaiser

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: