KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Time: Ukrajnában ismét a nők mozgósítására szólítottak fel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán kormánynak meg kell szabadulnia a “régimódi mentalitástól”, és valódi egyenlőséget kell megvalósítania a fegyveres erőkben – állította Okszana Hrihorjeva, Kijev nemi kérdésekkel foglalkozó katonai főtanácsadója, akit a Time idéz.

Kijev jelenleg a katonai szolgálati rendszer átalakításán dolgozik, az ukrán törvényhozók egyre keményebb javaslatokat vitatnak meg az ország mozgósítási törvényeinek módosításáról, hogy csökkentsék a behívási korhatárt és büntetnék a behívók megkerülését. Bár azt mondták, hogy a törvénymódosítások nem irányozzák elő a nők besorozását, ilyen javaslatok már korábban is elhangzottak.

Alkotmányunk kimondja, hogy minden ukránnak kötelessége megvédeni a hazáját, így helyes, ha a nők is szolgálnak” – mondta Hrihorieva szerdán a The Timesnak.

Oroszország nem fog egyszerűen eltűnni – érvelt, ezért “Izraelhez hasonlóan nekünk is fel kell készülnünk erre, és ez azt jelenti, hogy mind a férfiakat, mind a nőket ki kell képezni, hogy készen álljanak a háborúra”.

Az ukrán fegyveres erők továbbra is súlyos létszámhiánnyal küzdenek a harctéren, amit több vezető ukrán katonatiszt és parancsnok is elismert, köztük Olekszandr Pavljuk, a szárazföldi erők parancsnoka, aki hétfőn arra figyelmeztetett, hogy “senki sem kerülheti ki” a mozgósítást.

Jelenleg több mint 45 000 nő szolgál az ukrán fegyveres erőknél – közölte az ország védelmi minisztériuma a múlt hónapban. Tavaly minden ukrán nőnek, aki orvosi vagy gyógyszerészeti végzettséggel rendelkezik, kötelező volt jelentkeznie a hadseregbe. Januárban az ukrán védelmi minisztérium 50 ezer garnitúra női egyenruhát vásárolt, a konfliktus kezdete óta először.

Annak érdekében, hogy több női újoncot ösztönözzenek arra, hogy önkéntesen csatlakozzon a hadsereghez, már fiatal korban változtatni kell a “régimódi mentalitáson” – érvelt Hrihorieva.

“Ennek meg kell változnia. Fizikailag és pszichológiailag is fel kell készíteni a lányokat fiatal koruktól kezdve az ország védelmére” – állította.

Bár a kijevi kormány kitart amellett, hogy a két éve tartó konfliktusban mindössze 31 000 ukrán katona halt meg, néhány katonai parancsnok bizalmasan elismerte, hogy ez a szám nevetséges. Az orosz védelmi minisztérium legutóbbi becslései szerint Kijev csak az idei év eleje óta több mint 80 000 katonát vesztett el halottként vagy súlyos sebesültként.

Ez is érdekelheti:  Ukránok robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket a CIA instrukciója alapján

A múlt héten Volodimir Zelenszkij elnök módosításokat vezetett be a mozgósítási törvény tervezetében, lehetővé téve a hadsereg számára a 25 évesek besorozását, és eltörölve a katonai szolgálat alóli mentességek több kategóriáját. Az állami alkalmazottak bizonyos kategóriái azonban mentességet kaptak munkájuk “kritikus” fontossága miatt – ezek közé tartozott a jelek szerint több cirkuszi társulat, de a védelmi ipar alkalmazottai nem.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Reuters

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Time: Ukrajnában ismét a nők mozgósítására szólítottak fel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük