KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Özönlenek a migránsok Európába: Lampedusán és a Kanári-szigeteken a legsúlyosabb a helyzet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió az Afrikából és Ázsiából induló migránsok első számú célpontja. Évek óta nem csökken a nyomás a határokon. A legsúlyosabb helyzet Olaszországban, Lampedusán, illetve Spanyolországban, a Kanári-szigeteken alakult ki. Az unió határ- és partvédelmi ügynöksége szerint tavaly megközelítőleg 380 ezren érkeztek illegálisan az Európai Unióba.

Migránsokkal a fedélzetén futott be az olasz parti őrség hajója Lampedusára. Az afrikai illegális bevándorlókkal teli hajó teljesen megszokott látvány, a Földközi-tengeren ugyanis ismét kedvezőek az időjárási körülmények, így naponta százával érkeznek az olasz szigetre.

Vannak, akik nem szorulnak a hatóságok segítségére, ők saját hajóval teszik meg az utat Afrikától a legközelebbi olasz szigetig. Lampedusa ismét megtelt migránsokkal. Hajókkal, repülőkkel szállítják át őket Olaszország más részeire, az ottani befogadóközpontokba.

Emiatt tüntettek ezrek Milánóban a hétvégén. Azt követelték, hogy a kormány szakítson az eddigi gyakorlattal, és ne szállítsa Lampedusáról Milánóba az illegális bevándorlókat. A demonstrálók szerint a túl lassú és bonyolult idegenrendészeti eljárás miatt, illetve mert Olaszországnak egy sor másik országgal nincs kitoloncolási egyezménye, a migránsok ott ragadnak a befogadóközpontban, illetve a városban.

A belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta csaknem 12 ezren érkeztek az olasz partokra.

Párizsban a köztisztasági vállalat magasnyomású járdamosóval közelítette meg a városháza előtti téren táborozó migránsokat. A francia főváros vezetése az olimpia közeledtével mindent megtesz, hogy az illegális bevándorlókat eltüntesse az utcákról, ám ez nehéz feladat. Évek óta özönlenek a városba a migránsok, akik egy-egy párizsi kerületben letáborozva, megbénítják az ott élők mindennapjait. A 65 milliós ország lakosságának több mint 10 százaléka bevándorló hátterű, és évről évre százezrek érkeznek Franciaországba.

Európába a Kanári-szigeteken keresztül érkezik a legtöbb illegális bevándorló. A rendkívül veszélyes, úgynevezett atlanti-óceáni útvonalon idén már több mint 13 ezren értek partot.

Tavaly rekord számú, 40 ezer migráns érkezett a Kanári-szigetekre.

Nem csökken a migrációs nyomás a Földközi-tenger keleti részén sem. Az uniós statisztikák szerint a tagországok közül az utóbbi években lakosságarányosan Cipruson nyújtották be a legtöbb  menedékkérelmet. A regisztrációs és befogadótáborok túlzsúfoltak a szigetországban. Görögországba továbbra is Szíriából és Afganisztánból érkezik a legtöbb migráns, ők általában a balkáni útvonalon próbálnak meg Nyugat-Európába jutni.

Ez is érdekelheti:  Csövön már nem kap tovább gázt Európa, erről tett az orosz haderő

hirado.hu; M1

Kiemelt kép archív: Illegális bevándorlók továbbszállításukra várnak a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük