KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The New York Times: Ukrán katonák öngyilkos küldetésekre kaptak parancsot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán tengerészgyalogosok a jelentések szerint arra kaptak, hogy öngyilkos támadások hajtsanak végre a Dnyeper folyón át a déli Herszon régióban, ami súlyos veszteségeket okoz, és amely a kormánytisztviselők állításait cáfolja.

A körülmények annyira nehezek – és annyira ellentmondanak Volodimir Zelenszkij elnök és más ukrán vezetők optimista nyilatkozatainak -, hogy a Dnyeper folyó mentén folyó harcokban részt vevő férfiak közül fél tucatnyian beleegyeztek, hogy elmondják történetüket a New York Timesnak.

„Ez még csak nem is a túlélésért folytatott harc” – mondta az egyik katona a szombaton megjelent cikkben. „Ez egy öngyilkos küldetés.”

Az újság „brutálisnak és hiábavalónak” írta le a folyón átívelő támadásokat. Az ukrán katonákat a folyóparton vagy a vízben lövik le, még mielőtt elérnék a túlpartot. Bár a parancsnokok a legtöbb média megkeresését elutasították, hogy meglátogassák az ebben a térségben lévő csapatokat, azonban az ott készült drónfelvételek igazolták a megkérdezett katonák beszámolóit – írta az amerikai médium.

Az orosz légicsapások miatt a folyópartot „sártengerré és szilánkokra tört fák által akadályozott területté” változtatták – írta a NYT.

Az egyik katona elmondta, hogy a keleti partra érkező új csapatoknak a sárban összegabalyodott halott tengerészgyalogosok holttestei fölött kell átgázolniuk. Néhány holttest már hónapok óta ott hever, mert a bombázások túl intenzívek ahhoz, hogy kiemeljék őket.

„Az emberek, akik ott kötnek ki, lelkileg nincsenek felkészülve” – mondta a katona. „Azt sem értik, hová mennek. Nem mondja meg nekik a parancsnokság, amelyik oda [küldte] őket”. Hozzátette, hogy Ukrajna más heves csatáiban, köztük a tavalyi artyomovszki (Ukrajnában Bakhmutnak hívják) harcokban sem tapasztalt még ilyen pusztítást.

A tengerészgyalogosok csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az ukrán ellentámadásról csak optimista beszámolók jutnak el a nyilvánossághoz. Zelenszkij például azt állította, hogy a kijevi erők megvetették lábukat a folyó bal partján. „Nincs olyan, hogy megfigyelőállás vagy pozíció” – mondta az egyik katona. „Lehetetlen ott megvetni a lábunkat. Lehetetlen ott felszerelést mozgatni”.

Ez is érdekelheti:  Kritikus a helyzet a lengyel-ukrán határ két átkelőjénél is

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy az ukrán vezetők lényegében „megsemmisítik” saját csapataikat, amikor azok megpróbálnak előrenyomulni a folyó orosz ellenőrzés alatt álló oldalán lévő aprócska hídfőállás felé. Szerinte Zelenszkij rezsimje a nyári sikertelen ellentámadás után elkeseredett, és csapatait a Dnyeper menti „gyilkos területre” küldi.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők akciói több mint 125 ezer áldozatot követeltek június óta, amikor megindították az „ellentámadást”. Zelenszkij közben rózsás képet próbál festeni Ukrajna harctéri eredményeiről, miközben a világot járja, hogy több katonai és gazdasági segítséget kunyeráljon.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük