KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó Péter kijelentését ismerteti a Russia Today (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország nem jelent közvetlen fenyegetést a NATO-ra, beleértve a blokk azon tagjait is, amelyek a határai közelében helyezkednek el, mert bármilyen támadás elsöprő erejű választ váltana ki – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – számol be a Russia Today angol nyelvű portálja egy francia televízióállomás egyik műsorában a vele készült interjút idézve.

Az LCI francia műsorszolgáltatónak adott interjúban – amelynek egy részét vasárnap töltötték fel Szijjártó Facebook-oldalára – a minisztert arra kérték, hogy kommentálja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének figyelmeztetését, aki szerint az ukrajnai konfliktus lezárása után Oroszország fenyegetné a NATO-országokat.

„Nem hiszem, hogy Oroszország bármelyik NATO-tagállamot megtámadná”

– válaszolta, kifejtve, hogy az EU-tagok többsége is tagja a szövetségnek.

Szijjártó szerint az Egyesült Államok vezette katonai blokk „a világ legerősebb biztonsági és védelmi szövetsége”. Idézte a blokk szerződésének 5. cikkelyét, amely kimondja, hogy ha bármelyik NATO-tagállamot támadás éri, azt az összes tag megtámadásaként értelmezik.

„Nem hiszem, hogy bárki, nemcsak Oroszország, megkockáztatna bármilyen támadást bármely NATO-tagállam ellen”

– hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a balti államok és Lengyelország miért nem értenek ezzel egyet, a miniszter kifejtette, hogy egyes országoknak „más a történelmük és más a földrajzi elhelyezkedésük”.

„Nem tudom, mi lenne az én álláspontom, ha a balti államok [vagy Lengyelország] földrajzi helyén lennék”

– mondta, megjegyezve, hogy Magyarország mindig is tiszteletben tartotta az álláspontjukat, és soha nem próbálta megkérdőjelezni azt.

„Ezt a fajta tiszteletet minden tagállam minden álláspontjának meg kellene kapnia. Az a problémám az, hogy ezt a tiszteletet nagyon ritkán adják meg a magyar álláspontnak. Ez igazságtalan és gyengíti az Európai Uniót”

– tette hozzá.

Szijjártó megjegyzései Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentései nyomán hangzottak el, aki azt mondta, hogy hazájának nem áll szándékában a NATO-t megtámadni. Putyin egy vasárnap sugárzott interjúban Pavel Zarubin orosz újságírónak azt mondta, hogy maga az Egyesült Államok vezette blokk is jól tudja, hogy a Kremlnek nincsenek ilyen tervei.

Ez is érdekelheti:  Ukrajnában brutális üzemanyag hiány és áremelkedés várható

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Szijjártó Péter Valenciában / Fotó: Facebook

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük