KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Élőben közvetíti a közmédia a magyar-török kulturális évad nyitógáláját

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyar-török kulturális évaddal ünnepli Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatának felvételét és a Török Köztársaság megalakulásának századik évfordulóját. Az M5 kulturális csatorna hétfőn 19 órától élőben közvetíti a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a nyitógálát – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing irodája hétfőn az MTI-vel.

A magyar és a török nép évszázadokra visszanyúló kapcsolatát erősíti a hétfőn kezdődő magyar-török kulturális évad. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat nyitónapján Recep Tayyip Erdogan török államfő Budapestre látogat, a kapcsolódó eseményekről az M1 aktuális csatorna tudósít – emelik ki a közleményben.

Mint írták, a Müpában megrendezendő nyitógálát – amelyet az M5 kulturális csatorna élőben közvetít – a két nemzet dallamvilágából táplálkozó szimfonikus kompozíció keretezi.

A műsorban többek között magyar és török szólisták működnek közre, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, illetve a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Ankara Állami Modern Táncegyüttese is fellép. Kerengő dervisek, csángó énekek, janicsár- és hajdútáncok, nagyzenekari művek és operarészletek kelnek életre a gála keretében – olvasható a közleményben.

A Magyar Állami Operaház Zenekarát Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra vezetője vezényli, valamint Cemi’i Can Deliorman, a Török Köztársaság Elnöki Szimfonikus Zenekarának zenei igazgatója és vezető karmestere.

A rendező Káel Csaba Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas filmrendező, a Müpa vezérigazgatója. A koreográfusok Mihályi Gábor és Soner Sati – írták.

A tájékoztató szerint a hangverseny közvetítése után 20 óra 50 perctől az Ez itt a kérdés című kultúrpolitikai műsorban szakértő vendégek taglalják a két nemzet kapcsolatát.

Az egy éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évad eseményeihez valamennyi közszolgálati csatorna kapcsolódik ismeretterjesztő tartalmakkal, filmekkel, sorozatokkal, valamint kulturális rendezvények, koncertek közvetítésével – áll a közleményben.

Ez is érdekelheti:  Halálba küldött milliókról szólt Medvegyev

 

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) kezet fog kétoldalú megbeszélésük előtt Szamarkandban 2022. november 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük