KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szíriai és iraki kurd hadállásokat bombázott a török légierő

Észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő – jelentette vasárnap az NTV török hírtelevízió.

Az újabb török légicsapásokra egy héttel az után került sor a két térségben, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambul zsúfolt sétálóutcájában, az Istiklalon. A hat halálos áldozatot követelő támadást Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez kötötte. A PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a terrorcselekményért.

A török légierő mostani beavatkozása a Karom-Kard fedőnevet viseli – tájékoztatott a török védelmi minisztérium.

A műveletben eddig több mint 50 légi jármű vett részt, és legkevesebb 100 célpontot ért csapás.

Észak-Szíriában a harci gépek a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia állásait támadják. A milíciát a török vezetés a PKK szíriai szárnyának tekinti, és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő terrorszervezetként kezel. Szíriában többek között Kobani, Tell-Rifát és Derik térségét sújtották találatok, míg Irakban a PKK második legfontosabb fészkének számító Szindzsárt.

A szíriai állami televízió megerősítette a csapások hírét, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet pedig azt közölte, hogy 25 légitámadás érte az ország kurd milíciák ellenőrizte részét, és legalább 10 katona és milicista halt meg.

Kiemelt kép: Gettyimages

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük