KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Százak tüntettek Kubában a kommunista párt egyik székhelye előtt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Százak tüntettek helyi idő szerint szombat este Kubában a kormány ellen Caimanera városában a kormányzó kommunista párt székhelye előtt.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint az amerikai Guantánamo támaszpont közelében található városban tartott megmozdulás résztvevői egyebek között azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság”.

A kormánykritikus 14ymedio hírportál szerint az elégedetlenkedőkkel szemben a kubai belügyminisztériumhoz tartozó különleges alakulatok léptek fel.

„Követeljük, hogy tartsák tiszteletben a polgárok békés tüntetéshez való jogát. Követeljük a Kommunista Párttól azokat a politikai, gazdasági és társadalmi reformokat, amelyekre az országnak szüksége van. Az elnyomás nem lehet válasz a mostani kétségbeejtő helyzetre”

– közölte a kubai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja nevű jogvédő szervezet.

Az internetes forgalmat figyelemmel kísérő Netblocks nevű szervezet szerint a havannai hatóságok időközben csaknem teljes internetzárlatot léptettek életbe.

Mabel Pozo, az állami rádió egyik műsorvezetője nem sokkal korábban a közösségi médiában azt írta, a tiltakozás azzal kezdődött, hogy „különböző állampolgárok, akik közül egyesek ittas állapotban voltak, a kubai társadalmi folyamattal és elégedetlenségükkel kapcsolatos szólamokat kezdtek kiabálni”. Hozzátette, hogy a biztonsági erők más emberek segítségével meg tudták győzni az utcákon gyülekező embereket, hogy menjenek haza.

A kommunista vezetésű karibi szigeten ritkának mondhatók a nyilvános tüntetések az ország kormányával szemben. A 2021. júliusi tömegtüntetések nyomán százakat vettek őrizetbe és ítéltek hosszú börtönbüntetésekre.

Mindazonáltal a feszültség felgyülemlett az utóbbi hetekben, a súlyos üzemanyaghiány komoly tehertételt jelentett a sziget tömegközlekedésére, áram- és élelmiszer-ellátására.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Amit Csíksomlyóról és a búcsúról tudni érdemes...

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük