Századvég: Márki-Zay és Gyurcsány a migráció korlátozása helyett a befogadást hangsúlyozza

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc a migráció korlátozása helyett a befogadást és a bevándorlók integrációját hangsúlyozza – áll a Századvég Alapítvány elemzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A baloldal régóta elkötelezett a nyílt társadalom eszméje mellett és ebben kulcsszerepe van a bevándorlás ösztönzésének – írták. Soros György 2015 szeptemberében, a Project Syndicate portálon megjelent írásában rögzítette, hogy az EU-nak a közeljövőben legalább évi egymillió migráns befogadására kell berendezkednie. Szerinte az EU-nak biztonságos útvonalakat kellene biztosítania a bevándorlóknak, továbbá támogatni őket az első két évben fejenként 15 ezer euróval – emelték ki.

A magyar kormány válasza a migrációs kihívásokra a V4-országok által javasolt „rugalmas szolidaritás” jegyében a határvédelem megerősítése, fizikai és jogi határzár létesítése, a – migránsok tagállamok közötti kötelező szétosztását célzó – „európai megoldásnak” hívott brüsszeli kvótaterv elutasítása volt – hívták fel a figyelmet. Ezzel szemben a hazai baloldali pártok bevándorláspártiak és élesen kritizálják a nemzeti kormány intézkedéseit – hangsúlyozták.

A bevándorláspárti hangok hazai szószólója Gyurcsány Ferenc – írta a Századvég. A volt miniszterelnök a magyar-szerb határon felépült – és a tömeges migráció megfékezésében jelentős szerepet játszó – határzárat 2015-ben „embertelennek” és „szimbolikusan is elfogadhatatlannak” nevezte, majd arra szólította fel a kormányt, hogy „nyissa meg a határokat”, a Gyurcsány-párt pedig 2015-ben aláírásgyűjtésbe kezdett a brüsszeli kvótarendszer támogatása mellett – emlékeztettek.

„Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester migrációs nézetei szervesen illeszkednek a nyílt társadalom megvalósításáért küzdő, progresszív baloldal koncepciójába” – írta a Századvég.

Bár október 23-ai ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt is kijelentette, hogy „megmaradna a kerítés”, a bevándorlással kapcsolatos elképzelései a „befogadó Európa” multikulturális víziójához igazodnak – fogalmaztak.

Márki-Zay Péter 2018-ban a bevándorlással összefüggésben kifejtette – folytatták -, hogy „nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva”. A DK-s Kálmán Olga által a hódmezővásárhelyi polgármesterről írt könyvben Márki-Zay Péter leszögezte, hogy „a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció”, valamint hogy „összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére” – tették hozzá.

Márki-Zay Péter több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a multietnikus, multikulturális bevándorlóállam, Kanada példáját tartja követendőnek a migrációs politika vonatkozásában – közölték. A bevándorlás kérdésében tehát klasszikus baloldali, progresszív nézeteket vall, amelyek egy az egyben rímelnek Soros György nyílt társadalom koncepciójára és jól illeszkednek a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció politikájába – áll a Századvég írásában.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük