KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Szankcióbumeráng”: Litvánia a fa- és bútorüzletág elvesztését kockáztatja

Erőteljes szankciós bumeráng bontakozott ki a nyugati üzleti élet irányába – a nagyszabású gazdasági megszorítások hátulütője komolyan sújtja a fafeldolgozó ipart Litvániában, amely nyilvánvalóan nem rendelkezik elegendő forrással az önálló működéshez – írja a Baltnews.

A termeléshez szükséges nyersanyagot a litvánok évek óta többnyire Fehéroroszországból szerezték be, amelynek erőforrásai számos nagy vállalkozás alapanyag ellátását biztosítják.

A legnagyobb litván bútorgyártó, a VMG-konszern nagy  valószínűséggel teljesen elhagyja a fehérorosz piacot, ahol a cég már kiépítette a teljes hálózatát. Tavasszal Mogilevben új üzemet létesítettek. A kapacitásbővítés lehetősége a fehérorosz Vitebszkben is megszűnt – a litván   üzletemberek valószínűleg kénytelenek lesznek felfüggeszteni saját, Fehéroroszországban létesített üzemeik működését, és eladják az üzletet orosz állampolgároknak vagy a helyi képviselőknek, azonban ez jelentősen vissza fogja vetni a nyereséghozamot.

A litván üzleti érdekeltségek nem igazán örültek már annak sem, hogy az EU-s szankciók miatt a további bővítési és kitermelési lehetőségek leálltak, hiszen ez költségeik jelentős növekedését eredményezte. Az árak pedig tovább fognak emelkedni – vélik a szakértők.

Előre megjósolható, hogy Fehéroroszország EU-ba történő nyersanyagellátásának leállásával új értékesítési területek nyílnak meg, mint például Oroszország, és Kína.

Az európai országok azonban nem nélkülözhetik a fehérorosz faanyagot, amely előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy kénytelenek lesznek az ellátás biztosítása érdekében külön tárgyalásokat kezdeményezni Minszkkel.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a közelmúltban kijelentette, hogy

„A fa hazánk legértékesebb erőforrása. És akármilyen szankciókat is léptetnek életbe ellenünk, nincs elég fa a világon. Sem mosással, de még szellőztetéssel sem lehet pótolni. Előbb-utóbb kérni fogják és megveszik.”

– jelentette ki a fehérorosz elnök.

Az észt képviselők egyébként nemrégiben szóltak a szankciók logisztikára és fafeldolgozásra gyakorolt ​​káros hatásairól. Korábban a francia bútorgyártók hangosan panaszkodtak az akut fahiányra, amint ahogy arról a Le Figaro is beszámolt. Az orosz és fehérorosz import teljes leállítása könnyen tönkreteheti az európai fafeldolgozó ipart. És ez még csak a kezdet – figyelmeztetnek a szakértők.

Ez is érdekelheti:  Kiderült Magyar Péter csúnya titka, lelepleződött a díszes társaság

 

Kiemelt kép forrása: Rusvesna.su 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük