KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Stoltenberg: Ukrajnának „függetlennek” kell lennie

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO-nak továbbra is támogatnia kell Kijevet, hogy tárgyalni tudjon Moszkvával a független állammá válásról – jelentette ki hétfőn Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette blokk főtitkára.

A Svédország NATO-ba való felvételének ünnepségén Stoltenberg megismételte a blokk azon álláspontját, hogy támogatni kell Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusban, de a nagyon is hipotetikus béketárgyalásokat a függetlenség és a szuverenitás szempontjából fogalmazta meg.

“Továbbra is erősítenünk kell Ukrajnát, hogy megmutassuk [Vlagyimir] Putyin [orosz] elnöknek, hogy nem a csatatéren kapja meg, amit akar, hanem le kell ülnie tárgyalni egy olyan megoldásról, amelyben Ukrajnát szuverén, független nemzetként ismerik el és akként is érvényesül”

– mondta Stoltenberg.

A norvég politikus szerint Putyin célja “kevesebb NATO és több ellenőrzés a szomszédai felett”, valamint “Ukrajna mint szuverén állam megsemmisítése”. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Oroszország kudarcot vallott, mert a NATO “nagyobb és erősebb”, Ukrajna pedig “közelebb van a NATO-tagsághoz, mint valaha”. Azt viszont nem tisztázta, hogy a NATO-tagság hogyan kapcsolódik a függetlenséghez és a szuverenitáshoz.

Stoltenberg azt is kijelentette, hogy Svédország NATO-csatlakozása azt mutatja, hogy “senki sem zárhatja be” a blokk nyitott ajtaját, amely “a szabadság és a demokrácia útját” jelenti.

Svédország és Finnország 2022 májusában jelentkezett az Egyesült Államok vezette blokkba, az ukrajnai konfliktusra, mint a biztonságukat állítólagosan fenyegető veszélyre hivatkozva. Finnországot rövid időn belül felvették, Svédország pályázatát azonban a Törökországgal, majd Magyarországgal való előzetes nézeteltérések miatt késleltették.

Stockholm döntése azt jelentette, hogy lemondott a még 1814-ben elfogadott semlegességi politikáról, amely Svédországot távol tartotta az európai és a világháborúktól.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oslóban Fotó: Hanna Johre / EPA

 

Ez is érdekelheti:  Erőszakossá vált a „külföldi ügynökökről” szóló törvény elleni tiltakozás Grúziában (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Stoltenberg: Ukrajnának „függetlennek” kell lennie

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük