KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Spanyol lap: Egy ellenzéki felmérés új győzelmet jósol Orbánnak

Spanyol lap: Egy ellenzéki felmérés új győzelmet jósol Orbánnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar ellenzék az önkormányzati választásokon elért jó eredményeitől ösztönözve – a Soros György által finanszírozott, liberális nyugati média és mindenféle civil szervezetek által támogatva – optimizmussal tekint a 2022-es magyarországi választásokra.

Ugyanakkor a liberális milliárdos Bige László megbízásából készült közelmúltbeli közvélemény-kutatás lehűtötte az Orbán-ellenes pártok várakozásait.

 Bige László 2020-ban Magyarország 10. leggazdagabb embere, becsült vagyona 315 millió euró, aki Orbánt és a Fideszt tartja a legnagyobb ellenségének. Régi ellenségeskedés ez, hiszen a milliárdost 2010-ben vesztegetéssel, 2018-ban környezeti bűncselekményekkel, tavaly pedig saját cége pénzeszközeinek sikkasztásával és korrupcióval vádolták, ezért jelenleg házi őrizetben van. Bige mindig tagadta az ellene felhozott vádakat, és szerinte politikai üldözésről van szó.

 Az Orbán-ellenes erők eufórikus légkörében a milliárdos szavai szerint azt akarta tudni, „hogy az ellenzéki koalíciónak van-e reális esélye a Fidesz legyőzésére”, amelyre egy nagy és drága felmérés megvalósítását finanszírozta. Ötezer embert kérdezetetett meg, a Závecz Research Kutatóintézettel. Az eredmény meglepte Bigét és az ellenzéket is.

A Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt Magyarországon és a közelgő választások legesélyesebb győztese. A szavazatok 35%-ával a Fidesz 2 százalékponttal vezet az ellenzéki hat pártból álló koalícióhoz képest, amely 33%-ot szerzett a felmérés alapján. A felmérés szerint az egyik legfontosabb politikai szempont a világjárvány kezelése, amely más országokban a hatalmon lévő pártok Achilles-sarka. A másik eredmény Orbán javára a családbarát politikája. Az ellenzék csak akkor győzne, ha ez lenne az egyetlen alternatíva a Fidesszel szemben, ebben az esetben 3 ponttal előzné meg a kormánypártot, ami meglehetősen valószínűtlen, mivel új pártok is megjelentek a magyar politikai színtéren.

 Amint Marcell Dengi a centromachiavelli.com oldalon kiemeli, ez a forgatókönyv a Jobbik felbomlása miatt nagyon bonyolulttá vált az ellenzéki koalíció számára.

 Éveken keresztül ez az Orbántól jobb oldali nacionalista párt volt a legfőbb ellenzéki erő, azonban Vona Gábor elnök 2018-as távozása óta a párt meglepő módon balra fordult.

 A 2018-as választásokon megválasztott 26 képviselő közül a Jobbikban csak 9. maradt. A pártban csalódott és/vagy sértett képviselők közül többen a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakoztak.

 Toroczkai – a Mi Hazánk vezetője – nagyon népszerűvé vált a menekültválság idején, mert a Szerbia határán fekvő Ásotthalom polgármestereként járőröket szervezett, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók bejutását Magyarországra. Videó üzenetében a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat figyelmeztette, hogy ha átlépik a határt, börtönbe kerülnek. Idén március 15-én a Mi Hazánk több száz támogatója vonult ki az utcára, a lezárási intézkedések megszüntetését követelve, és úgy tűnik, egyre népszerűbbek, a támogatottságuk is nő.

A Jobbikot elhagyó többi tag közül néhányan más formációkhoz csatlakoztak, de új pártok is létrejöttek, hogy begyűtsék az Orbán elleni szavazatokat, ugyanakkor ezek nem akarnak közösséget vállalni ellenzéki koalícióval. Ilyen Bencsik János, aki megalapította a Polgári Választ (Polgári Válasz), aki azért hagyta el a pártot, mert „erkölcsileg elfogadhatatlannak” és „elveinek elárulásának” tartotta a Jobbik vezetésének baloldalra sodródásátt, amelyet egyesek Soros pénztárcájával magyaráznak.

Ezen új pártok megjelenése jelentősen csökkentik az ellenzék győzelmének esélyét. A különbség azonban kicsi, és a magyar miniszterelnök, mint ő maga is többször kijelentette, tudja, hogy kemény választási csatára kell számítani, és riválisai bármire képesek a hatalom megszerzésének érdekében.

El Correo de Espana

Álvaro Peñas


Alvaro Peñas gyakran utazik, a keleti országokba, azok politikai helyzetét, jól ismeri, azok hazafias pártjainak újságíróival és politikusaival barátságot ápol.

Fordította: Vajda Miklós

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

One thought on “Spanyol lap: Egy ellenzéki felmérés új győzelmet jósol Orbánnak

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: