KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Saját rekordját javítja meg Orbán Viktor

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Történelmet írt Orbán Viktor miniszterelnök ötödik választási győzelmével, ezek közül négyszer kétharmados többséget is szerzett. Eddig még senki sem volt képes ennyi alkalommal és ekkora felhatalmazással az ország élére állni.

Rekorder lett Orbán Viktor miniszterelnök, miután ezen a héten ötödször választották meg kormányfőnek. Ilyen politikai siker még soha nem fordult elő hazánk történetében. A most kezdődött ciklusban pedig egy másik kiemelkedő teljesítményt is magáénak tudhat majd, mert ő lehet a leghosszabb egybefüggő hivatali idejű miniszterelnök.

Ezt a rekordot 2024 decemberében állíthatja be Orbán Viktor. Az eddigi csúcstartó gróf Tisza Kálmán, aki 1875. október 20-tól 1890. március 13-ig, 14 éven és 144 napon keresztül volt hatalmon.

Orbán Viktor miniszterelnökként egy másik rekordot már tart 2020. november 30. óta: ő az összesítve leghosszabb időt a miniszterelnöki székben eltöltött magyar politikus. (Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között volt hatalmon, a kormányfő második kabinetjét 2010-ben alakította meg, és azóta is a kormány élén van.) Orbán Viktor előtt ezt a csúcsot ugyancsak gróf Tisza Kálmán tartotta. A háromszor miniszterelnökké választott Wekerle Sándort Orbán Viktor már az előző, 2018-as kormányalakításnál megelőzte akkori, negyedik hivatalba lépésével. Wekerle azonban tartogat még egy csúcsot, ami szintén 2024-ben dőlhet meg: közel 26 év telt el első kinevezésének kezdete és utolsó hivatali idejének vége között. Körülbelül két év múlva a jelenlegi miniszterelnök ezt a rekordot is megdöntheti.

A hétfőn ismét hivatalba lépett kormányfő a fiatal politikusok között is előkelő csúcsokkal büszkélkedhet. 1998. július 8-án, 35 éves, 1 hónapos és 7 napos életkorában ő lett Magyarország második legfiatalabb miniszterelnöke az 1955-ben kinevezett Hegedűs András után, aki csupán 32 évesen, 5 hónaposan és 18 naposan került a kabinet élére.

Ez is érdekelheti:  „Fogd rá a nyuszira”… az „Új Világ” magyarországi margójára

Lényeges különbség azonban, hogy Orbán Viktor tiszta és szabad választás eredményeképpen tudott kormányt alakítani, míg Hegedűs egy diktatórikus, kommunista rezsim kabinetjének élén állt.

Orbán Viktor mellett a Fidesz is történelmi sikert könyvelhetett el. A Fidesz–KDNP több mint 3 millió listás szavazatot kapott a választáson, ami eddig még egy pártnak sem sikerült. A kormánypártok így összesen 135 mandátumot szereztek, tehát sorozatban negyedszer van kétharmados többségük az Országgyűlésben. Ez az európai demokráciákban kiemelkedő teljesítmény.

Az öreg kontinensen sincs demokratikus választásokon hatalomra került miniszterelnök, aki olyan régóta meghatározó vezető tudott volna maradni, mint Orbán Viktor.

Hozzá hasonlóan a korábbi német kancellár, Angela Merkel is veterán politikusnak számított a maga 16 évnyi hivatali idejével, de ő tavaly visszavonult. Szintén régi motorosnak számít az Orbán Viktort gyakran bíráló holland kormányfő, Mark Rutte, aki 2010 óta van hatalmon, de magyar kollégájával ellentétben koalíciós kormányzásra kényszerült, és nem szerzett saját pártjával egymaga többséget.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyar Nemzet

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük