KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rutte: ha Magyarország nem akar megfelelni az uniós értékek szerinti elvárásoknak, ki kell lépnie az EU-ból

Ha Magyarország nem akar megfelelni az európai uniós értékek szerinti elvárásoknak, az uniós szerződések vonatkozó cikke szerinti eljárás keretében lépjen ki az EU-ból – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcstalálkozó második munkanapját megelőzően.

Mark Rutte azt mondta, hogy az új, sok vitát kiváltó szabályozás miatt Magyarországgal szemben megfogalmazott „széles körű és heves bírálat” volt ez idáig a legerőteljesebb fellépés uniós vezetővel szemben, amelyet az elmúlt évtizedben tartott csúcstalálkozókon látott.

Azzal összefügésben, hogy Angela Merkel német kancellár hajnali tájékoztatása szerint az uniós tagországok kormányfőinek nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcstalálkozó megtartásáról, Rutte azt mondta: egyetért azzal a német-francia elképzeléssel, miszerint törekedni kell a szorosabb kapcsolatra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ugyanakkor véleménye szerint „túl korai” egy EU-Oroszország csúcstalálkozó összehívása.

Ez is érdekelheti:

Cenzúrázta Varga Judit cikkét a Politico

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a csúcs második munkanapjára érkezve azt monda, az LMBTI-jogokat érintő új magyar szabályozásról folytatott vita érzelmekkel teli, egyenes és őszinte beszélgetés volt.

Kijelentette, nem ismer rá a mintegy hét-nyolc évvel ezelőtti Orbán Viktor miniszterelnökre. „Ez nem ugyanaz az ember”, aki most az Európai Tanács asztalánál helyet foglal, ez szomorú – mondta. Szomorúnak nevezte azt is, hogy jogi eszközökkel szükséges az európai értékek betartását biztosítani és azt, hogy az Európai Bizottságnak kell vizsgálódia annak megállapítására, hogy a magyar szabályozás megfelel-e az uniós kritériumoknak.

Véleménye szerint a magyar szabályozás megosztó, megbélyegző, és cenzúrát is jelent. A tanácskozás során mindössze két uniós tagország állt Magyarország pártján, Lengyelország és Szlovénia – közölte.

MTI

Kiemelt kép: thesun.co.uk

Ez is érdekelheti:

Szijjártó: példátlan, hogy nem lehetnek magyar konzulok a müncheni arénánál

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük