KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rutin: Az USA nukleáris rakétákat tesztelt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai hadsereg az elmúlt három napban két interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) tesztelt, a kilövéseket rutinszerűnek minősítette, melyek nincsenek összefüggésben a világban zajló eseményekkel.

Két Minuteman III rakétát indítottak a kaliforniai Vandenberg űrrepülőtérről kedden és csütörtökön – közölte a Pentagon. A rakétákat a normál esetben rajtuk lévő nukleáris robbanófejek helyett visszatérő rakétamodellekkel szerelték fel.

„Ez a tesztindítás része a rutinszerű és rendszeres tevékenységeknek, amelyek célja annak demonstrálása, hogy az Egyesült Államok nukleáris elrettentő ereje biztonságos, megbízható és hatékony a 21. századi fenyegetések elrettentése és szövetségeseink megnyugtatása érdekében”

– közölte a Légierő Globális Csapásmérő Parancsnoksága a keddi indításról.

Eddig „több mint 300” ilyen jellegű tesztet hajtottak végre – jegyezte meg a Pentagon. Közölték, hogy az e heti kilövések „nem az aktuális világesemények miatt” történtek.

Oroszország a múlt hónapban taktikai nukleáris gyakorlatok sorozatát kezdte meg egyik katonai körzetében, amit a Kreml válasznak szánt az ukrajnai konfliktus „példátlan” nyugati eszkalálódására.

Az amerikai légierő és a Space Force együtt dolgozott a vandenbergi teszteken, amelyek során a robbanófej-utánzatok körülbelül 4200 mérföldet (több mint 6700 km) repültek, mielőtt a Marshall-szigeteken található Kwajalein Atollon becsapódtak. Hivatalos nyilatkozatot nem adtak ki arról, hogy a tesztek sikeresek voltak-e.

Miközben az amerikai hadsereg ragaszkodik ahhoz, hogy az atomarzenáljának elrettentő ereje „biztonságos, megbízható és hatékony”, Washingtonban egyre jobban aggódnak a nukleáris triász földi telepítésű elemei miatt. Egy 2023. novemberi teszt sikertelen volt, mert a rakéta „anomáliát” mutatott, és a kilövés után meg kellett semmisíteni.

A Minuteman III rakétákat először az 1970-es években állították üzembe. Ötven évvel később még mindig mintegy 400 van belőlük öt amerikai államban elhelyezett silóban, mert Washington még mindig nem cserélte le azokat. A Sentinel-program késésben van az ütemtervhez képest és túllépte a költségvetést. Éppen ezek miatt a légierő szerint az első próbarepülés csak 2026 februárjában várható.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: a Mercedes beruházásai nyomán hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

Az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője 2021-ben azon kesergett, hogy a Minuteman III-asok élettartamát nem lehet sokkal tovább meghosszabbítani.

„Ez a rendszer már annyira öreg, hogy egyes példányok esetében a rájuk vonatkozó aktuális tervrajzok sincsenek meg”

– mondta akkor Charles Richard admirális. A létező rajzok „mintegy hat generációval vannak lemaradva az ipari szabványhoz képest”, míg azok a technikusok, akik teljes mértékben értelmezni tudnák ezeket, „már nem élnek”.

Az év elején a Pentagon 405 millió dolláros szerződést kötött a Boeinggel a Minuteman III rakéták karbantartására és szervizelésére.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Minuteman III ICBM próbaindítása a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról, 2024. június 4. / Fotó: © US Space Force/Airman 1. Class Olga Houtsma

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük