KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az amerikai légierő kirúgta a rakétaprogram vezetőjét

Az amerikai légierő elbocsátotta Charles Clegg ezredest, a következő generációs „Sentinel” interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztéséért felelős vezetőt. A rakétát arra tervezték, hogy az 1970-es évekbeli Minuteman III-as rakéta helyébe lépjen, mint a washingtoni nukleáris triász szárazföldi eleme.

Az év elején a kongresszus megkezdte a program felülvizsgálatát, miután annak költségei legalább 37%-kal, 131 milliárd dollárra emelkedtek. A védelmi minisztérium 2025-ös költségvetési kérelméről szóló jelentésében a képviselőház költségvetési bizottsága azt írta, hogy „megdöbbenéssel értesült” a költségek jelentős növekedéséről.

A törvényhozók végül megegyeztek abban, hogy a következő évben 3,4 milliárd dollárt különítenek el a programra, ami 340 millió dollárral kevesebb a kértnél.

Az amerikai légierő közleménye szerint, amelyet több médium is idézett, Clegget hétfőn leváltották a Sentinel Systems projekt igazgatói posztjáról, „mert nem követte a szervezeti eljárásrendet”. A légierő szóvivője „bizalomvesztésre” hivatkozott, de tagadta, hogy az elbocsátásnak „közvetlen köze lett volna” a folyamatban lévő kongresszusi felülvizsgálathoz.
Januárban a Bloomberg arról számolt be, hogy egy 1982-es törvény írta elő a vizsgálatot, miután a projekt két év alatt több mint harmadával túllépte a költségvetését.

Most a Pentagonnak és a vezérkari főnököknek kell megindokolniuk a költségtúllépést, és meggyőző érveket kell bemutatniuk a törvényhozóknak. Az összeg oroszlánrészére nyilvánvalóan a meglévő indítóállomások és kommunikációs vonalak korszerűsítéséhez van szükség.

Ez a közel tíz évre becsült feladat hosszadalmas és bonyolult vállalkozás lesz, „amely magában foglalja az ingatlanvásárlást, az építkezést, a dekonstrukciót, a berendezések eltávolítását és telepítését, valamint a nukleáris tanúsítást” – áll a szenátus fegyveres erők bizottságának 2024-es költségvetési jelentésében.

E hónap elején Pranay Vaddi, az elnök különleges asszisztense és a Nemzetbiztonsági Tanács fegyverzetellenőrzési, leszerelési és nonproliferációs főigazgatója elárulta, hogy Joe Biden elnök „nemrég adta ki a nukleáris fegyverek alkalmazásának aktualizált iránymutatását, amely figyelembe veszi az új nukleáris korszak realitásait”.

„Hangsúlyozza, hogy figyelembe kell venni [Kína] nukleáris arzenáljának növekedését és sokféleségét – és azt, hogy egyszerre kell elrettenteni Oroszországot, [Kínát] és Észak-Koreát” – mondta akkor a tisztviselő.

Ez is érdekelheti:  Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: © Brittany E. N. MurphyU.S. Army Space and Missile Defense Command / Hadsereg űr- és rakétavédelmi parancsnoksága AP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Az amerikai légierő kirúgta a rakétaprogram vezetőjét

  1. Ahogy Rogozin a Roszkozmosztól megüzente a balfasz usa-tintanyalóknak (a NASA-nál):
    -Nem kaptok több rakétamotort, nemsokára seprűnyélen fogtok repülni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük