KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Románia cáfolja, hogy orosz Kalibr rakéta haladt át a légterén

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán hadsereg főparancsnoka azzal vádolta meg Oroszországot, hogy két, célpontra indított rakétája áthaladt a NATO-tag Románia és Moldova területe felett.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt állította, hogy egy orosz hadihajó által a Fekete-tengeren kilőtt két Kalibr cirkálórakéta áthaladt az ukrán légtéren, majd átrepült Moldovába, később Romániába, mielőtt egy hármas határ közelében ismét belépett volna Ukrajnába. A bejelentett incidens péntek reggel történt, állítólagos orosz légicsapások idején.

A moldovai védelmi minisztérium közölte, hogy a rakéta a szakadár Dnyeszteren túli régióban található Mocra város közelében lépett be a moldovai légtérbe. Az állítólagos jogsértés időpontja egybeesett azzal, amiről Zaluzsnyij beszámolt.

A minisztérium szerint a lövedék a Sorocai járásban található Cosauti város felett lépett vissza Ukrajnába. Cosauti mintegy 120 kilométerre található attól a ponttól, ahol Ukrajna, Moldova és Románia határai találkoznak.

A közlemény nem tulajdonította a rakétát Oroszországnak, de a moldovai külügyminisztérium ujjal mutogatott Moszkvára. Közölte, hogy beidézte Oleg Vasznyecovot, Oroszország kisinyovi nagykövetét, hogy tiltakozzon Moldova légterének megsértése miatt.

A román védelmi minisztérium tagadta, hogy megsértették volna a légterét. Jelentette, hogy egy, a Krím közelében hajózó orosz hadihajóról indított rakétakilövést követett nyomon, amely Ukrajna, Moldova és ismét Ukrajna felett haladt át. A röppálya román határhoz legközelebbi része mintegy 35 kilométerre volt a román határtól – áll a közleményben. A hadsereg rövid időre elirányította két MiG-21-esét amelyek egyébként NATO légi őrjáratot hajtottak végre – tették hozzá.

Az orosz kormány nem kívánta azonnal kommentálni az állításokat.

November közepén magas rangú kijevi tisztségviselők azzal vádolták Oroszországot, hogy szándékosan lengyel területet lőtt, miközben rakétatámadást hajtott végre ukrán célpontok ellen. Az incidens során két civil meghalt egy határ menti faluban. Vlagyimir Zelenszkij elnök „kollektív fellépést” sürgetett Oroszországgal szemben, a NATO kollektív védelmi rendelkezéseire hivatkozva.

Varsó később közölte, hogy a lövedék valószínűleg egy ukrán légvédelmi elfogórakéta volt. Ukrajna megduplázta a vádakat, bár Zelenszkij akkor azt mondta, hogy „nem 100%-ig biztos” abban, hogy a rakéta kié volt.

Moszkva hangsúlyozta, hogy a határ menti falu lezuhanásának helyszínéről készült képek egyértelműen ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétaként azonosították a lövedéket.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Egy orosz korvett Kalibr rakétát lő ki. © Szputnyik/Denisz Abramov

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: