KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

AP hírügynökség: az ukránok rakétája csapódott be Lengyelországban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nem Oroszországból, hanem Ukrajnából lőttek ki egy rakétát, amely kedden lengyel területre csapódott, és két civil meghalt – közölték amerikai tisztviselők az Associated Pressnek.

Az előzetes becslések szerint a lövedéket az ukrán légvédelem lőtte ki Ukrajna energetikai infrastruktúrájának nagyszabású orosz bombázása közepette – jelentette szerdán az AP.

Az információ három amerikai tisztségviselőtől származik, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mivel nem voltak felhatalmazva a kérdés nyilvános megvitatására.

Az AP korábbi jelentése egy “magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőre” hivatkozva azt mondta, hogy egy orosz rakéta volt az, amely lengyel területen landolt. A Pentagon azonban nem volt hajlandó megerősíteni az állítást, amikor erről kérdezték.

Joe Biden amerikai elnök, aki a G20-ak indonéziai csúcstalálkozója során a NATO-szövetségesekkel folytatott konzultációkat az incidensről, azt mondta, hogy “a röppályát tekintve valószínűtlen, hogy azt [a rakétát] Oroszországból lőtték volna ki“.

Ugyanakkor sürgette a nyilvánosságot, hogy várják meg a vizsgálatok végét, és teljes támogatást ígért a most Varsóban folyó vizsgálatnak.

Biden lengyel kollégája, Andrzej Duda csak arra utalt, hogy a rakéta, amely két ember halálát okozta a Lengyelország és Ukrajna határához közeli Przewodow faluban, “valószínűleg” orosz gyártmányú volt.

A kijevi erők még mindig tartanak fenn szovjet gyártmányú rakétakészletet, beleértve az Sz-300-as légvédelmi rendszerek rakétáit is. Többet a NATO szövetséges országoktól kaptak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban gyorsan Oroszországot hibáztatta az incidensért, és sürgette a NATO-t, amelynek Lengyelország is tagja, hogy “lépjen fel” a “kollektív biztonság elleni támadás” ellen.

Moszkva tagadta, hogy bármi köze lett volna a przewodowi rakétatalálathoz, mondván, hogy az orosz erők aznap nem hajtottak végre csapásokat a lengyel-ukrán határ közelében lévő célpontok ellen.

Orosz Hírek

Ez is érdekelheti:  Gyilkosság Újpesten: a rendőrt is meg akarta ölni a szülei megölésével gyanúsított férfi

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük