KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Ukrajnát mai napon ért rakétacsapásokról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ma reggel Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el, ukrán sajtóértesülések szerint legalább száz rakétát indítottak az országra.

Ukrán tisztviselők és a média egy sor orosz drón- és rakétatámadásról számoltak be, amelyek az ország kritikus infrastruktúráját célozták. A jelentések szerint több légitámadás áramkimaradásokat okozott és megzavarta a vonatközlekedést.

A támadások állítólag péntek kora reggel kezdődtek, ezért az egész országban légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő parancsnoksága azt állította, hogy elfogtak öt kamikaze drónt és öt tengerről indítható Kalibr rakétát.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt állította, hogy két, a Fekete-tengerről kilőtt Kalibr rakéta átlépte Románia és Moldova légterét. A moldovai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy észlelt egy rakétát, amely a területe felett Ukrajna felé repült, és elítélte a jogsértést, de nem akarta azonnal Oroszországot hibáztatni. Moldova külügyminisztériuma azonban Moszkvának tulajdonította az akciót, és közölte, hogy sürgősen behívja az orosz nagykövetet.

A Reuters információi szerint a román védelmi minisztérium cáfolta az ukránok állítását az orosz rakéta román légtéren történt áthaladásáról.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az Ukrenergo, az ukrán energiaszolgáltató közölte, hogy országszerte több nagyfeszültségű létesítményt ért találat. Vészleállításokat hajtanak végre, hogy megelőzzék az elektromos hálózat túlterheléséből eredő esetleges károkat.

Az Ukrzaliznyica vasúttársaság tájékoztatása szerint az áramkimaradások miatt több vonat késett, és néhány villanymozdonyt tartalék dízelmozdonyokkal helyettesítettek.

A Kijevi terület közigazgatása légvédelmi akcióról számolt be, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Vitalij Klitschko, az ukrán főváros polgármestere szerint a rakétatörmelékek megrongáltak egy autót és egy épület tetejét.

Harkovban Igor Terehov, a régió vezetője szerint több csapás ipari és infrastrukturális objektumokat ért. Figyelmeztetett arra, hogy a lakosok áramkimaradással és vízhiánnyal kell, hogy számoljanak.

Az orosz hadsereg tavaly október óta veszi célba az ukrán energetikai infrastruktúrát, amelyet az ország katonai képességei szempontjából nélkülözhetetlennek tart. Moszkva fokozta a nyomást, miután azzal vádolta Kijevet, hogy „terrorista taktikát” alkalmaz és orosz infrastruktúrát, köztük a krími hidat vette célba. Orosz nyomozók szerint az ukrán katonai hírszerzés volt a stratégiai fontosságú átkelőhely elleni bombatámadás kitervelője.

Az energiarendszer romlása miatt gördülő áramszüneteket kellett bevezetni Ukrajnában.

 

Kiemelt kép: Ukrajnában dolgozók leszerelnek egy megsemmisült autotranszformátort © Ed Ram/Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: