Reznyikov: Oroszország képes megzavarni a HIMARS rakétákat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország megtalálta a módját annak, hogy megzavarja a GPS-irányítású tüzérségi lövedékeket, köztük az amerikai gyártmányú HIMARS rakétákat – állította Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Amikor ezek a rendszerek tavaly először érkeztek az ukrán hadszíntérre, “rendkívül pontosak” voltak – emlékeztetett Reznyikov a Financial Timesnak adott szerdai interjújában.

Oroszország azonban, amely erős rádióelektronikai rendszerekkel rendelkezik, végül megtalálta a módját annak, hogy zavarja a GPS-irányítású tüzérségi és HIMARS lövedékeket – ismerte el.

“Olyan ez, mint egy állandó inga. Ez a technológia háborúja” – jellemezte a miniszter a Kijev és Moszkva között zajló konfliktust.

“AZ OROSZOK ELŐÁLLNAK EGY ELLENINTÉZKEDÉSSEL, MI TÁJÉKOZTATJUK PARTNEREINKET, ŐK PEDIG ÚJABB ELLENINTÉZKEDÉST KÉSZÍTENEK AZ ELLENINTÉZKEDÉS ELLEN” – MAGYARÁZTA.

Reznyikov megismételte Kijev korábbi állítását, miszerint “a világ hadiipara számára nem lehet jobb tesztpályát kitalálni”, mint Ukrajna.

Kijev nyugati támogatói “valóban láthatják, hogy működnek-e a fegyvereik, mennyire hatékonyan működnek, és hogy kell-e fejleszteni őket” – mondta.

Ukrajna tavaly június óta több tucatnyi nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS) kapott külföldi támogatójától, amelyek hatótávolsága 85 kilométer. Nyugati kiadványok a rendszert a konfliktus szempontjából kulcsfontosságúnak nevezték.

Májusban a CNN öt amerikai, brit és ukrán forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai tervezésű többszörös rakétavetők “egyre kevésbé váltak hatékonnyá” az orosz erők intenzív blokkolásától. Az elektronikus zavarók kizökkentik a HIMARS rakéták GPS-irányítású célzási rendszerét, hogy azok célt tévesszenek – írta a csatorna.

A konfliktus során az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy kamikaze drónok és tüzérségi tűz segítségével több tucat HIMARS-rendszert semmisítettek meg. Ezeket az állításokat azonban Kijev és Washington vitatta.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított kifinomultabb fegyverek átléphetik a vörös vonalat, és az ellenségeskedések jelentős eszkalációjához vezethetnek. Az orosz fél szerint a kijevi csapatok fegyverrel való ellátása, a hírszerzési információk megosztása és a kiképzés már azt jelenti, hogy a nyugati országok de facto részesei a konfliktusnak.

Orosz Hírek

Kiemelt képen HIMARS rakétarendszer /  Fotó: US ARMY / Jason Cutshaw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük