KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin különleges szolgálati módba léptette az orosz elrettentő erőket (frissített)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva.

„A vezető NATO-országok vezető tisztségviselői a hazánknak címzett agresszív kijelentéseket is megengednek maguknak az országunkkal szemben, ezért megparancsolom a védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek, hogy az orosz hadsereg elrettentő erőit helyezzék át különleges szolgálati módba” – mondta az orosz elnök a Kremlben a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével folytatott megbeszélésén.

Putyin „barátságtalan lépésnek” nevezte, hogy nyugati országok gazdasági téren is „barátságtalan lépéseket” tesznek Oroszországgal szemben és „illegitimnek” nevezte a szankciókat.

Az orosz elnök a háború megindításának csütörtök hajnali bejelentésekor arra figyelmeztetett, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai „különleges hadműveletbe”. A vasárnapi döntést az orosz médiában hírelemzők figyelmeztetésként értelmezték, amely a szankciók mellett egyebek között arra reagált, hogy Németország – amely korábban történelmi okokból tartózkodott ettől a lépéstől – bejelentette, hogy fegyvert szállít Ukrajnának, Liz Truss brit külügyminiszter pedig – aki egy interjúban arról beszélt, hogy Putyint meg kell állítani Ukrajnában, valamint megemlítette a NATO-val való összeütközés lehetőségét is – a támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki külföldieket bíztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy elkezdett tömegesen az 1980-as ENSZ-egyezmény által tiltott foszforlövedékeket bevetni Kijev külvárosaiban, az orosz hadsereg egységei által elfoglalt gosztomeli repülőtér közelében. A szóvivő azt mondta, hogy a luhanszki „népköztársaság” erői az orosz hadsereg tűztámogatásával 56 kilométert nyomultak előre.

Azt állította, hogy a luhanszki régióban lévő Szeverodonyeckben nacionalista „záróalakulatok” az ukrán fegyveres erők négy tisztjét ölték, hogy megállítsák a visszavonulást. Mint mondta, a Jobboldali Szektor rohamosztagai terrorizálják a civileket Mariupolban, valamint páncélozott járműveket és tüzérséget helyeznek el a lakott területeken.

Ez is érdekelheti:  Putyin az eurázsiai biztonsági rendszerről – Kínai válasz

Konasenkov az esti hadijelentésében első ízben tért ki arra, hogy az orosz haderőnek halottjai és sebesültjei vannak, de konkrétumot nem említett. Azt állította, hogy az orosz veszteségek sokszorosan kisebbek a „megsemmisített nacionalisták számánál”. Ukrán oldalon több ezer orosz halottról beszélnek.

A tábornok közölte: a háború négy napja során az orosz erők az ukrán katonai infrastruktúra 1 067 objektumát semmisítették meg, köztük 27 parancsnoki állást és kommunikációs csomópontot, 38 légvédelmi rakétarendszert és 56 radarállomást számoltak fel. Továbbá megsemmisítettek hét légvédelmi rakétarendszert és három Bayraktar TB-2 pilóta nélküli repülőgépet a vasárnap folyamán.

Az ukrán hadsereg Konasenkov szerint eddig 254 harckocsit és más páncélozott járművet, 31 repülőgépet, 46 rakéta-sorozatvetőt, 103 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 164 darab speciális katonai járművet elveszített.

MTI

Kiemelt kép: Szputnyik / Alekszej Druzhinin 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük