KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Prisztás-gyilkosság: Kiszabadult a börtönből Portik Tamás bűntársa

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A férfit egy jól ismert maffialeszámolás, a Prisztás-gyilkosság miatt ítélték el korábban

Szabadlábra került az 1996-ban történt Prisztás-gyilkosság bűnsegédje, F. Ferenc – értesült a Magyar Nemzet. A férfi a jogerős ítélet szerint segítséget nyújtott az alvilági leszámolások kulcsfigurájának tartott Portik Tamásnak abban, hogy likvidálja egyik nagy ellenségét. Prisztás József vállalkozót fényes nappal, bicikliről lőtte fejbe egy bérgyilkos.

Néhány hónappal ezelőtt feltételesen elhagyhatta a rácsos intézményt a Prisztás József elleni merénylet harmadrendű elítéltje, F. Ferenc, akit 2016-ban bűnsegédként elkövetett emberölés miatt tíz év szabadságvesztésre ítélt a bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet. A Prisztás-ügy két másik érintettje, az emberölés megrendelőjének tartott Portik Tamás és egykori testőre, az ítélet szerint a ravaszt meghúzó H. István továbbra is fegyházban marad.

A budapesti éjszakai élet egyik legismertebb alakját, Prisztás József vállalkozót 1996. november 1-jén gyilkolták meg fényes nappal a III. kerületi Ladik utcában. A férfi F. Ferenccel ment egy ingatlanügyet intézni, ám amikor beszállt volna az autójába, egy kerékpárral közlekedő bérgyilkos a közelébe ért, és fejbe lőtte az ismert vállalkozót. Az ügyben a rendőrség nem találta meg sem a gyilkost, sem a felbujtót, és egy éven belül lezárta a nyomozást.

Elszámolási vita vezetett a leszámoláshoz

Portik Tamást csak 2012-ben tartóztatták le, majd pár évvel később a bíróság is bűnösnek mondta ki az emberölésben. A jogerős ítélet szerint Prisztás József és Portik elszámolási vitába keveredett egymással, ezért Portik Tamás elhatározta, hogy megöleti a milliárdos üzletembert. A gyilkosságot a Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint Portik testőre, H. István hajtotta végre. A bíróság indokolása kitért rá: az áldozat és Portik Tamás is üzletelt az alvilág bankárának tartott Lakatos Andrással, becenevén Kisbandival, akinek Portik nyolcvanmillió, Prisztás József mintegy százmillió forintot adott kölcsön. Ennek fedezetéül Kisbandi mindkettőjüknek ugyanazokat a nagy értékű XII. kerületi ingatlanokat ígérte biztosítékként.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (I. rész)

Portik és Prisztás igényt tartottak a több mint 300 millió forint értékű ingatlanokra, ezért találkozót beszéltek meg, de nem tudtak megegyezni. Portik ezután döntötte el, hogy végez riválisával, ezért parancsba adta testőrének, H. Istvánnak, hogy „nyírja ki Prisztás Józsefet”. Az üzletembert néhány nappal a találkozó után az óbudai Ladik utcába csalták, ahol

1996. november 1-jén H. egy kerékpárról leadott célzott lövéssel fejbe lőtte Prisztást, aki a helyszínen életét vesztette.

Mindezekért Portikot és H. Istvánt is tizenöt évre ítélte jogerősen a táblabíróság, a harmadrendű vádlott, F. Ferenc, aki a helyszínre csalta a sértettet, jogerősen tíz évet kapott.

Roháč azt állítja, ő lőtte le Prisztást

Két évvel a döntés után, 2018 nyarán H. István és védője, Patócs Ilona indítványára a Kúria arra hivatkozva rendelt el perújítási nyomozást, hogy az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetéséért jogerős szabadságvesztését töltő Jozef Roháč azt állította: ismeri az ügy hátterét és meg tudja nevezni a valódi elkövetőt. A szlovák bérgyilkost meghallgatták a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, akiknek

Roháč nyolcórás vallomásában kifejtette: nem az ügyben jogerősen elítélt H. István, hanem ő lőtte le egy bicikliről Prisztás Józsefet.

Korábban Roháč érintettségére egyébként több tanú is utalt, többek között R. László, a kecskeméti maffiaper fővádlottja, akinél a vallomásának ezt a részét végül nem vették figyelembe.

Az ügyészség nem hitt a szlovák bérgyilkosnak sem, és az indítványok elutasítását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától. A táblabíróság ugyanakkor úgy döntött: H. István esetében Roháč vallomása elegendő a perújításhoz. Az ügy így újra a Fővárosi Törvényszék elé került, az ügy bírája pedig 2020 februárjában félbeszakította H. István szabadságvesztését, mert elfogadta Roháč vallomásának azt a részét, hogy ő végezte ki Prisztást. A törvényszéken ugyanakkor nem változtattak Portik Tamás és F. Ferenc büntetésén: Portik tizenöt, illetve F. Ferenc tíz év fegyházbüntetése hatályban maradt. Ennek oka, hogy a szlovák bérgyilkos ugyan arról beszélt, hogy nem Portik, hanem az orosz–ukrán maffia megbízásából lőtt, de ezt a bíróság hiteltelennek tartotta. Az eljárás egy évvel később újra a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblára került, a táblabíróság pedig ismét bűnösnek mondta ki H. Istvánt, akinek vissza kellett mennie a börtönbe.

Ez is érdekelheti:  Rétvári Bence: brüsszeli bosszú az EU-bíróság ítélete

Több gyilkosság is lehet Portik számláján

A férfit más bűncselekményben nem ítélték el, így hamarosan ő is szabadulhat. Mindez Portikról nem mondható el, hiszen jogerősen tizenhárom évet kapott az Aranykéz utcai robbantás megrendeléséért, illetve azzal is vádolják, hogy Gyárfás Tamás kérésére ő ölette meg Fenyő János médiamágnást. Portik emellett bíróság előtt áll gyerekkori bűntársa, Gyüre József megöletése miatt, továbbá az ügyészség vádja szerint az ő parancsára akarták az éjszakai életben jól ismert Tanyi-fivérek kivégezni Lakatos Csaba hajtót.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: F. Ferenc harmadrendű vádlott a Fővárosi Törvényszéken 2020 februárjában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük