KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pofon a NATO-nak: saját légterükön keresztül szállított Kína légvédelmi rakétarendszert Szerbiának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kínai légvédelmi rakétarendszert kapott a hétvégén Szerbia – írja ma az Associated Press (AP).

Média- és katonai szakértők arról számoltak be, hogy április 9-én kora reggel a KNK légierejének hat Y-20-as szállítórepülőgépe szállt le a belgrádi repülőtéren, amelyek állítólag HQ-22-es légvédelmi rakétarendszereket szállítottak a szerb fegyveres erők számára.

 A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren  Katonai jelzésekkel ellátott kínai légi „kamionokat” fotóztak le.

Ahhoz, hogy ezt a fegyverszállítmányt a kínaiak el tudják juttatni Szerbiának, legalább két NATO-tagország, Törökország és Bulgária területe felett kellett átrepülniük. Egyes politikai szakértők ezt az akciót Kína növekvő globális befolyásának demonstrációjaként értékelték. Az Y-20-as hadművelet meglepetés volt, ami egy teljesen új jelenségként értelmezhető.

Aleksandar Radić szerb katonai elemző kijelentette, hogy ezzel az akcióval

„a kínaiak erődemonstrációt hajtottak végre”.

Aleksandar Vučićs szerb elnök megerősítette a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer érkezését, amelynek megvásárlásáról még 2019-ben állapodtak meg Kínával és azt ígérte, hogy a jövő héten bemutatja a szerb fegyveres erők „legújabb büszkeségét”.

Az AP emlékeztetett arra, hogy Szerbia szomszédainak többsége NATO tagország, melyek nem engedélyezik a katonai szállítógépek berepülését országaik légterébe a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus miatt. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy Szerbiát Oroszország legközelebbi szövetségesének tartják Európában, hiszen a szerbek nem voltak hajlandóak csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz.

Még 2020-ban az amerikaiak figyelmeztették Belgrádot, hogy ne vásároljon HQ-22 légvédelmi rendszereket. Washingtonból felhívták a figyelmet arra, amennyiben Szerbia valóban csatlakozni akar az Európai Unióhoz és más euroatlanti szövetséghez, akkor katonai felszerelését a nyugati normákhoz kell igazítania.

A kínai rakétarendszert gyakran az amerikai Patriot és az orosz S-300-asokhoz hasonlítják, bár hatótávolsága kisebb. Szerbia lesz az első kínai légvédelmi rakétarendszert használó állam – jegyzi meg az AP.

 

Kiemelt kép: A kínai légierő Y-20-as katonai szállító repülőgépe / Illusztráció: AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: