KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Peszkov: Seymour Hersh információi az Északi Áramlat robbanásáról egybeesnek az orosz különleges szolgálatok adataival

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Seymour Hersh amerikai újságíró információi az Északi Áramlat gázvezetékek aláaknázásáról egybeesnek az orosz biztonsági szolgálatok adataival. Korábban az újságíró arról számolt be, hogy az USA állítólag norvég szakemberek támogatásával aknásította el a gázvezetékeket.

Az újságírók arra kérték Peszkovot, hogy kommentálja Hersh állításait az Északi Áramlat aláaknázásáról. Az elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml nem tudja, milyen forrásai vannak Seymour Hershnek, „de mindenesetre az általa közzétett információk minden tekintetben egybeesnek azokkal az adatokkal, amelyekkel különleges szolgálataink rendelkeznek” – idézte Peszkovot a TASZSZ.

A Kreml szóvivője hangsúlyozta:

fontos, hogy „de facto egy ilyen kritikus energetikai infrastruktúra elleni terrorcselekményt <…> az USA és az Egyesült Királyság szervezte meg”. Peszkov meg van győződve arról, hogy Washington és London „valamilyen módon érintett ebben a terrorcselekményben”.

2023 februárjában a Pulitzer-díjas amerikai újságíró, Seymour Hersh közzétett egy cikket, amelyben azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezetékeket az amerikai haditengerészet búvárai robbantották fel. Hersh információi szerint Norvégia állítólag segített Washingtonnak a szabotázsban.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek három vezetékszálán történt robbanásokra 2022. szeptember 26-án került sor. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nemzetközi terrorcselekmény miatt büntetőeljárást indított.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Dmitrij Peszkov / Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük