Az EUSSR KB főtitkára szerint „Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lehet”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését fogja javasolni Brüsszel sajtóértesülések szerint. Kijev tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és röviddel ezután meg is kapta a tagjelölti státuszt.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajna még úgy is jól halad a csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtásával, hogy közben háborúban áll. Elemzők szerint ugyanakkor újabb konfliktusokhoz vezethet, ha Ukrajna gyorsabban csatlakozhat, michmint a régebben sorban álló országok. Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését fogja javasolni az Európai Bizottság – így értesült a Bloomberg hírügynökség.

A lapnak Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (értsd: az EUSSR KB főtitkára – szerk.) adott interjút, ebben úgy fogalmazott:

„csak ámulok, hogy képes Ukrajna végrehajtani a szükséges reformokat, miközben háborút vív, jól haladnak. Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lehet.”

A háborúban álló ország még tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és röviddel ezután meg is kapta a tagjelölti státuszt. Kijev azt szeretné, ha még ebben az évben elkezdhetné a tárgyalásokat a tagságról. Uniós tagállam azonban csak az lehet, amely teljesíti az ezzel járó feltételeket – erről a közmédia brüsszeli tudósítója beszélt.

„Az EB júniusban rövid szóbeli értékelést adott, és akkor azt mondta, hogy a hétből két feltételt teljesítettek, az igazságszolgáltatást és a médiára vonatkozót. Viszonylag jól állnak alkotmánybírósági reformmal”– mondta Baraczka Eszter.

Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseivel több tagállam sem ért egyet. Egyesek azért, mert ők már évek óta várnak a csatlakozásra, és most megelőzné őket Ukrajna.

Mások szerint pedig ez akár újabb konfliktusokhoz vezetne, és belesodorná az uniót a háborúba. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy hazánk a kárpátaljai magyarok helyzete miatt jelenleg semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát.

„Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálják a kárpátaljai magyarok jogait”

– szögezte le Orbán Viktor.

hirado.hu

Kiemelt képen: Charles Michel és Ursula von der Leyen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük