A luhanszki, donyecki, hersoni és zaporozsjei régiók népszavazási terveit nem a Kreml, hanem maguk a felszabadult régiókban élők dolgozzák ki – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára. A RIA Novosztyi tájékoztatása szerint Peszkov elmondta, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek meg kellene kérdeznie a polgárait, hogy megtudja és megértse, miért nem támogatják őt.

A helyzet az, hogy a térség lakóinak vannak ilyen tervei. Nem mi tartunk népszavazást. <…> Zelenszkijnek az állampolgáraihoz kell fordulnia, és meg kell kérdeznie, miért vannak köztük sokan, akik nem akarnak az ő országában élni ” – hangsúlyozta a Kreml szóvivője

Korábban Ukrajna elnöke megfenyegette  Moszkvát, ha népszavazást tartanak a Donbász, valamint a Herszon és a Zaporozsje régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról. Az államfő megjegyezte, hogy a Kreml lépéseivel minden utat elzár a Kijevvel és az egész világgal folytatott tárgyalásokhoz. Ukrajna ezt nem engedi, és nem adja át területeit Oroszországnak. 

Ezeken túl még azokat az ukrán állampolgárokat is megfenyegette az ukrán elnök, akik segítenek és támogatják a népszavazások lebonyolítását

Erre reagálva Vlagyimir Rogov, a Zaporozsje régió közigazgatásának főtanácsának tagja megerősítette , hogy a régió örökre elhagyja Ukrajnát és ebbe az ukrán hatóságoknak bele kell törődniük. Szerinte Kijev tisztában van azzal, hogy az emberek “vissza akarnak térni” Oroszországba, ezért próbálja fenyegetni az ukrán fél a civil lakosságot .

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)