KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Példátlanul brutális ukrán titkosszolgálati fellépés érte a kárpátaljai magyarságot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A MEGFÉLEMLÍTÉS LEHET A KÁRPÁTALJAI MAGYARSÁG VEZETŐIT ÉRŐ AKCIÓK CÉLJA

Koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárás állhat a kárpátaljai magyar közösség ellen indított akciók hátterében, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai-kommunikációs titkára.

Összehangolt támadássorozat zúdult az elmúlt napokban a kárpátaljai magyar közösség ellen, aminek csúcspontja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyes intézményeiben és a szervezet elnökének a családi otthonában tartott titkosszolgálati akció keretében lezajlott házkutatás volt. Az ezt megelőző napokban nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, a szélsőséges Jobb Szektor egyik álarcos aktivistája Beregszász várostáblájánál rögzített videóban kegyetlen leszámolással fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat, az Ung-vidéki, magyar többségű szürtei kistérség elöljáróit pedig azért vegzálják az ukrán szervek, amiért a képviselőtestület tagjai alakuló ülésükön elénekelték a magyar himnuszt is.

A nyílt magyarellenes vegzálásokkal kapcsolatban Kijevnek hivatalosan egyelőre egy szava sincs.

Hétfő reggel Kijevből érkezett kommandósok szállták meg Brenzovics László KMKSZ-elnök ungvári otthonát, valamint a kulturális szövetség több más intézményét, köztük a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Magyar Főiskolát. Az ukrán fővárosból érkezett titkosszolgálati nyomozók egy Kárpátaljától majd ezer kilométerre fekvő zaporizzsjai kerületi bíróság által kiadott végzés alapján csaptak le a magyar székhelyeken, nem kis riadalmat keltve a kárpátaljai magyar közösség berkeiben.

Az akció nem titkolt szándéka a megfélemlítés lehetett.

Erre utalt a Magyar Nemzet ungvári tudósítójának adott kommentárjában a kulturális szövetség politikai-kommunikációs titkára is. Darcsi Karolina elmondta: szervezetük példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét.

– A vidékünktől több száz kilométerre található bíróság egy régebben szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján végrehajtott akció során olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul

– fogalmazott. A KMKSZ úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése, szögezte le lapunknak Darcsi Karolina. Meggyőződésük, ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, s nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács leköszönő alelnöke is megdöbbenéssel áll a fejlemények előtt, s nem érti az ukrán hatalom cinkos hallgatását. Szerinte egy államnak védelmeznie kell valamely kisebbséghez tartozó saját állampolgárait, de ilyen módszerekkel ennek az ellenkezőjét szítják. Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya azt fájlalja:

a magyarokat a szülőföldjük elhagyására felszólító nacionalista videóval semmi bajuk nincs a titkosszolgálatnak, csak azzal, hogy a magyar állam gazdasági segítségnyújtást nyújt a kárpátaljai vállalkozóknak, aminek az itt élő ukránok ugyanúgy a nyertesei.

Elemzők a történéseket kapcsolatba hozzák a Kárpátaljai Megyei Tanácsban zajló koalíciós tárgyalássokkal is, ahol nyolc mandátumával a KMKSZ gyakorlatilag a mérleg nyelve. Felmerült, hogy esetleg az államhatalom rendelte meg nyomásgyakorlásból az egészet, de ezt Olekszij Petrov leköszönő kormányzó, a megyei közgyűlés egyik elnökesélyese határozottan cáfolta, szavai szerint ő nem is tudott a Kijevből vezényelt akcióról, ami azért cseng a szájából kissé furán, mert kárpátaljai kinevezéséig a felderítés első embere volt a közvetlenül az elnöki irodának engedelmeskedő titkosszolgálatnál. Ami megnyugtató: a kijevi magyarellenes szándékoktól elhatárolódva több meghatározó kárpátaljai ukrán politikus is elítélte a magyarellenes inzultusok sorát.

Ez is érdekelheti:  Gulyás Gergely: Varga Judit és Novák Katalin azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell

Minden nemzetközi fronton kiáll a magyar kormány a kárpátaljai magyarokért, jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszer Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta:

az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A külhoni magyar szervezetek vezetői közül is többen – Pásztor István (VMSZ), Kelemen Hunor (RMDSZ) – szolidaritásukról biztosították a helyi magyar közösséget.

MN

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük