KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán titkosszolgálat fegyveres kommandósai razziáztak kárpátaljai magyar intézményeknél

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán – tájékoztatta az MTI-t közleményben a szervezet.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából” – írta a szervezet.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

„A szervezet ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra” – tette hozzá a KMKSZ közleményében.

Idézőjeles békülési törekvések

Minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy „az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések” ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet – tudatta.

Ez is érdekelheti:  Vicces fiú ez a Scholz, szerinte az oroszok zárták el a gázt

A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart. A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését – mondta Szijjártó Péter.

„Csődöt mondott a megalkuvó magyar külpolitika”

Az ukrán állam, az ukrán titkosszolgálat folyamatosan, tervszerűen terrorizálja a kárpátaljai magyarságot, hol terrorista támadások érik a magyar érdekképviseleti szervezetek székházát, hol pedig ukrán fegyveres, maszkos kommandósok igyekeznek megfélemlíteni a helyi magyarság vezetőit, ahogy az a mai napon is történt. A cél nyilvánvalóan a magyarság elűzése a szülőföldjéről. Mindez újabb példa arra, hogy csődöt mondott a kilencvenes évek óta tartó gyáva, megalkuvó magyar külpolitika, amely a Szovjetunió szétesésekor önként lemondott Kárpátalja Magyarországhoz való visszatéréséről, de még azt az autonómiát sem meri követelni, amelyet 1991-ben a kárpátaljaiak 78 százaléka támogatott a népszavazás során.

Követeljük, hogy Magyarország – a dél-tiroliak érdekeit védelmező Ausztriához hasonlóan – gyakoroljon védhatalmi státuszt az elszakított területek, illetve honfitársaink felett. Felszólítjuk a magyar kormányt arra, hogy minden nemzeti fórumon lépjen fel az önrendelkezést jelentő 1991-es kárpátaljai népszavazás megvalósítása érdekében, valamint tűzze végre napirendre az 1921. évi trianoni törvény hatályon kívül helyezését, amelyet még tavasszal kezdeményeztünk a parlamentben – írja közleményében Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

MTI | Kurucz.info

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük