KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó: Paks-2 építését Németország „zöld” miniszterei akadályozzák

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter és a szintén zöldpárti Robert Habek német gazdasági miniszter akadályozza a paksi atomerőmű magyarországi korszerűsítését, és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Emlékeztetett arra, hogy a Roszatom mellett a francia Framatome cég és a német Siemens Energy konzorcium is részt vesz a paksi atomerőmű projektjében, amely a szerződés szerint az automatizált folyamatirányító rendszert köteles szállítani. A külügyminiszter szerint a német minisztériumok ezt blokkolják.

„A francia exporthatóság engedélyt adott a Framatome-nak vezérlőrendszerek szállítására, de a német kormány két „zöld” minisztere – a gazdasági és a külügyminiszter – továbbra is blokkolja az engedély kiadását a Siemens Energy-nek, ami elfogadhatatlan”

– magyarázta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy csütörtökön telefonon beszélt Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel, mely során „felvázoltak bizonyos pontokat, ahol fel lehet gyorsítani és egyszerűsíteni lehet a beruházási folyamatot” az új reaktorok megépítésében úgy, hogy közben nem lépik át az Európai Bizottság szabályait .

„Most nem az Európai Bizottság akadályozza a beruházásokat, hanem a németek, a német „zöld” miniszterek, és ez elfogadhatatlan. Most már nincs szankció a nukleáris területen való együttműködés és az atomenergia polgári célú felhasználásával szemben”

– tette hozzá a Magyar Külügyminisztérium.

Magyarországon egy atomerőmű van, a paksi atomerőmű , amely szovjet projekt alapján épült. Négy darab VVER-440 típusú reaktorral rendelkezik, amelyek teljesítménye 2000 megawatt. Különböző források szerint a létesítmény az ország összes villamos energiájának több mint felét állítja elő.

Kilenc éve írták alá a megállapodást a VVER-1200 projekt keretében két új blokk megépítéséről a Paksi Atomerőműben. Oroszország tízmilliárd eurós állami hitelt ad Magyarországnak a Paks-2 projekthez, a projekt összköltsége pedig 12,5 milliárd euró lesz. A munkálatok a várakozásoknak megfelelően 2023 őszén kezdődnek, erre már az építési engedélyt is megadták.

Ez is érdekelheti:  Fico sorsával zsarolta a grúz miniszterelnököt az EU Bizottságának megbízottja

A fővállalkozó a Rosatomhoz tartozó ASE Engineering Company, a reaktor berendezését a Rosatom szállítja, a turbinasziget berendezését az amerikai General Electric, az automatizált folyamatirányító rendszert pedig a Framatome (Franciaország) és a Siemens (Németország).

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Budapest nem engedi az atomenergia elleni európai szankciók bevezetését.

Kiemelt képen a Paks 2 építése / Rosatom/MVM Paks II. Zrt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük