KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország szerint Ukrajna eltünteti az Egyesült Államokkal közös biofegyver-programjának bizonyítékait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz védelmi minisztérium szerint Kijev arra utasította a tudósait, hogy semmisítsék meg a pestis, a lépfene és más halálos kórokozók mintáit.

A kijevi kormány elrendelte az Egyesült Államok által finanszírozott laboratóriumokban folytatott biofegyver kísérletek bizonyítékainak azonnali megsemmisítését – közölte vasárnap a moszkvai védelmi minisztérium.

Korábban már terjedtek olyan információk, miszerint az orosz hadsereg amerikai biolaboratóriumokat vett célba Ukrajnában, azonban ezt az oroszok határozottan tagadták. Ugyanakkor azt állították, hogy bizonyítékkal szolgálnak az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által kiadott utasításról.

„Az ukrán biolaboratóriumok alkalmazottaitól dokumentumokat kaptunk a pestis, lépfene, tularemia, kolera és más halálos betegségek különösen veszélyes kórokozóinak február 24-i sürgős megsemmisítéséről”

olvasható a minisztérium közleményében.

A nyilatkozatban az oroszok azzal vádolják a „kijevi rezsimet” , hogy sietve semmisítik meg a laboratóriumokban található kórokozókat, hogy ezzel eltüntessék a feltételezett biológiai fegyver programjuk bizonyítékait, amelyet – a minisztérium állítása szerint – az Egyesült Államok finanszírozott. Két ilyen labor van, az egyik Poltavában, a másik Harkov városában ott, ahol az elmúlt napokban heves harcok dúltak az orosz és az ukrán erők között.

A minisztérium által közzétett dokumentumokban állítólag szerepel az ukrán egészségügyi minisztérium utasítása a kórokozók megsemmisítésére vonatkozóan, de a szóban forgó baktériumok listája is – számol be a Russia Today, bár hozzáteszik, hogy az RT nem tudta ellenőrizni ezen dokumentumok hitelességét.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a közeljövőben bemutatják az elemzés eredményeit, amelyeket sugár-, vegyi- és biológiai védelmi szakemberek vizsgálnak. A minisztérium hozzátette, hogy véleményük szerint a dokumentumok bizonyítani fogják, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok megsértették az ENSZ biológiai fegyverekről szóló egyezményének 1. cikkelyét, melyet az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország is aláírt.

Ezidáig azonban sem Washington, sem Kijev nem kommentálta az orosz védelmi minisztérium állításait.

Kiemelt kép: Regionális Laboratóriumi Központ bakteriológiai laboratórium, Lvovban, Ukrajnában, 2020. november 9. © Getty Images / Markiian Lyseiko 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: