KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország rekordmennyiségű olajat szállított ázsiai óriáscégeknek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz olaj ma már India teljes stratégiai energiaimportjának 10%-át teszi ki. Jelentősen megnőtt az indiai olajfinomítók igénye, így India, mely a világ harmadik legnagyobb olajfelhasználója, Oroszország 10 legnagyobb olajvásárlója közé került – írja a The Times of India.

Az indiai kormányzati tisztviselők tájékoztatása szerint az elmúlt 12 hónapban 50-szeresére nőtt India orosz olajimportja. Az Oroszországból érkező stratégiai energiaszállítások teljes mennyisége májusban 25 millió hordó volt.

A megjelent információk szerint a magán olajfinomítók, mint például a Reliance Industries és a Nayara Energy (a Rosneft részesedése ebben az indiai vállalatban 49,13%) adták a teljes Oroszországból származó import 40%-át.

India fő olajszállítója azonban továbbra is Nyugat-Ázsia, első helyen pedig Irán – jegyzi meg India legnépszerűbb angol nyelvű lapja.

Vlagyimir Putyin a BRICS-országok vezetőihez fordulva a héten azt mondta, hogy hogy az Indiába és Kínába irányuló olajexport jelentősen növekszik, mivel a nyugat folyamatosan szankcionálja az orosz olajexportot és az a célja, hogy leállítsa Moszkvával az energiakereskedelmet.

India ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy gyorsan növekvő gazdaságként megfizethető energiára tudjon szert tenni.

Ha emelkednek az árak, akkor nincs más választásunk, azt kell megtalálnunk, honnan tudjuk olcsóbban beszerezni a számunkra fontos energiahordozókat

– jelentette ki Hardeep Singh Puri indiai olajipari miniszter.

A kínai és indiai finomítók aktívan vásárolják fel az orosz olajat, miközben a Nyugat folyamatosan csökkenti a készleteit – zárja a The Times of India.

Megjegyzendő, hogy Szaúd-Arábia után Irak -a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének második legnagyobb termelője – lehet az egyik legnagyobb vesztese az Ázsiába áramló olcsó orosz kőolajnak.

A megfizethető orosz olaj a kínai finomítóipar új szegleteibe is behatol, ahol az ország belsejében működő ipari centrumok, akárcsak a fejlett part mentiek, jelentős felvásárlói annak az olajtöbbletnek, melyre Európának és az Egyesült Államoknak mostanában „nincs szüksége.”


Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: