KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz pékségre támadtak az ukránok, 28-an vesztették életüket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán haderő szombat délután bombatámadást intézett egy orosz pékség ellen Liszicsanszkban, és megölt 28 civilt, köztük egy gyereket – számolt be  a Magyar Békekör vasárnap.

A többségében oroszok lakta Liszicsanszk a Luhánszki Népköztársaságban fekszik. Luhánszk 2014-ben szembefordult a kijevi puccsal hatalomra jutott ukrán kormánnyal, 2022-ben pedig népszavazással csatlakozott Oroszországhoz.

28-ra emelkedett az oroszországi Luganszki Népköztársaság (LPR) Lisicsanszk városát ért ukrán rakétacsapás halálos áldozatainak száma – közölte a régió megbízott vezetője és a sürgősségi szolgálatok.

A támadás szombaton történt, forgalmas órában. A becsapódások az épületet részben romba döntötték – számol be a Russia Today. Az orosz Nyomozó Bizottság forrásai a médiának azt mondták, hogy a bombázást valószínűleg egy amerikai gyártmányú HIMARS többszörös rakétaindító rendszerrel hajtották végre, amelyet a Nyugat szállított Kijevnek.

„Az ukrán nacionalisták által a pékségre mért csapás következtében 28 civil vesztette életét, köztük egy gyermek”

– írta Leonyid Pasecsnik, az LPR megbízott vezetője vasárnap a Telegramon.

Tíz embert kimentettek a romok alól, „a mentősök jelenleg az életükért küzdenek” – tette hozzá.

Vasárnapot gyásznappá nyilvánították az LPR-ben a Liszicsanszk elleni „barbár” ukrán csapás áldozatainak emlékére

– mondta Pasecsnik.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma hasonló számadatokat közölt a halottakról és a sebesültekről. A mentők egész éjjel a helyszínen dolgoztak, a megrongálódott épület 65 százalékát semmisült meg – közölték, hozzátéve, hogy a keresési és mentési művelet folytatódik.

A helyi katonai rendőrség hivatala korábban azt közölte, hogy mintegy 40 ember rekedhetett a romok alatt a becsapódás következtében.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője nem sokkal a bombázás után azt mondta, hogy

az ukrán erők szándékosan vették célba a pékséget, mivel „jól tudták, hogy szombatonként a helyi lakosok hagyományosan oda járnak süteményért és élelmiszerért, köztük idős emberek és gyermekes családok”. A bombázás egy újabb „terrorcselekmény” Ukrajna részéről, és bizonyíték a kijevi kormány „bűnös természetére”

– írta a Telegramban.

Ez is érdekelheti:  2 millió (guruló) dollárnyi "mikroadománnyal" lehetett beugrani Korányiék adományozóinak "panteonjába"

Liszicsanszkot, ahol 2022 szeptemberében mintegy 93 ezer ember élt, az orosz hadsereg 2022 július elején szabadította fel. A frontvonal közelében fekvő város azóta is gyakori célpontja az ukrán lövedékeknek és rakétáknak, de a szombati csapás az egyik leghalálosabb terrortámadás volt eddig.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Túlélők után kutatnak a mentők az oroszországi Luganszki Népköztársaságban lévő Liszicsanszk városában egy pékség elleni ukrán légicsapás után. © Telegram / Orosz Vészhelyzeti Minisztérium

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük