KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz álláspont: Ukrajna területe nem marad a régi

Ukrajna területe nem marad a régi, új politikai és területi realitás alakul ki – adta értésre szerdán Oroszország magyarországi nagykövetsége az „Ukrajna körüli helyzet” c. angol nyelvű közleményének részeként.

Idejét múlta az „Ukrajna az 1991-es határok között” elv, mert a népeknek egyenlő joguk van az önrendelkezéshez és a területi integritáshoz. Ezt rögzíti az ENSZ Közgyűlésének 1970. évi nyilatkozata a nemzetközi jog elveiről, az államok közötti baráti kapcsolatokról és együttműködésről. Az ENSZ Alapokmányával összhangban megalkotott 1970. évi nyilatkozat szerint mindenkinek tiszteletben kell tartania azoknak az államoknak a területi integritását, amelyeknek a kormányai elismerik a népek önrendelkezési jogát és az érintett területen élő teljes lakosságot képviselik.

A közlemény szerint a 2014. évi ukrajnai államcsíny után náci típusú állam felépítésébe fogtak, az ország déli és keleti részén megtagadtak mindent, ami orosz, beleértve a nép identitását, kultúráját, hagyományait. Rendszeresen megsértették jogaikat, erőszakot is alkalmaztak velük szemben. Az ukrán állam nem volt hajlandó figyelembe venni, hogy a Krím, a Donbász és a dél-keleti terület Ukrajna népének teljes értékű része. Magatartásukkal visszafordíthatatlan csapást mértek Ukrajna területi integritására az 1991-es határok között.

     „Ha a puccsot nem az Egyesült Államok és szatellitjeik szervezték volna, nem teremtődtek volna meg független jogalanyok létrejöttének feltételei Ukrajna területén. Az említettek kikiáltották függetlenségüket a rasszista rezsimtől, és arra törekedtek, hogy elismerjék népeik önrendelkezési jogát olyan körülmények között, amikor a Kijevben hatalomra került puccsisták semmi esetre sem állíthatták, hogy az ország területén élő azon népek érdekeit is képviselik, amelyek kategorikusan elutasították a puccs eredményeként kialakult helyzetet” – írják.

A Krím és Szevasztopol lakossága élt önrendelkezési jogával, és népszavazáson döntött kiválásáról Ukrajnából, csatlakozásáról Oroszországhoz. Donyeck és Luhánszk önrendelkezése a minszki megállapodások különleges státuszra vonatkozó végrehajtási rendelkezéseiből fakad. Hasonló folyamatok mentek végbe Herszonban és Zaporozsjében a 2022. évi referendumok eredményeként. A minszki intézkedési csomagot az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2202. számú határozatában jóváhagyta, lehetőséget teremtve Ukrajna területi integritásának helyreállításához, a Krím kivételével. De a lehetőséget elszabotálták. Kijev és a két garantáló, Franciaország és Németország, Francois Hollande elnök és Angela Merkel kancellár, továbbá Pjotr Porosenko ukrán elnök nyíltan és büszkén vallotta, hogy nem állt szándékában végrehajtani a minszki megállapodásokat, hanem csak időt akartak nyerni azzal, hogy aláírták, mert fel akarták fegyverezni Ukrajnát.

Ez is érdekelheti:  Hillary Clinton keményen nekiment Orbán Viktornak és Donald Trumpnak

Az orosz katonai beavatkozás 2022. február 24-én olyan körülmények között történt, amikor az ukrán állam dezintegrálódott, területi mutatóit egyetemesen nem ismerték el, s az ENSZ 2202. sz. határozatát sem hajtották végre. Következésképpen, figyelembe véve minden tényt és körülményt, leértékelődött a területi integritás tiszteletben tartásának követelménye. Történt ez azért, mert a kijevi rezsim és támogatói 2014. februárban megdöntötték Ukrajna törvényes elnökének hatalmát – áll a közleményben.

A térkép Ukrajna 2024. március 5-i területi állapotát ábrázolja

Az orosz diplomáciai anyag nem tér ki az Ukrajnában élő nem orosz nemzetiségek jövőjére. A velük kapcsolatos kérdésre viszont válaszolt Szergej Nariskin, az orosz hírszerzés főnöke.

Kiadta: Magyar Békekör

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük