KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarország az Ukrajnában élő minden nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását szorgalmazza

A magyar kormány többé már nem csak a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak biztosítását követeli a kijevi hatóságoktól, hanem az Ukrajnában élő összes nemzeti kisebbség jogainak szavatolását is szükségesnek tartja – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az európai béke és biztonság megalapozása szempontjából fontos politikai fejlemény Szijjártó Péter külügyminiszternek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel szerdán folytatott telefonbeszélgetésén látott napvilágot, közös közlemény formájában.

Orbán Viktor kormánya eddig csak a kárpátaljai magyar kisebbség jogaiért szállt síkra, jóllehet Ukrajnában több tucat más nemzetiségű kisebbség is jogfosztott. Köztük a legnépesebb orosz nemzeti kisebbség, mely zömében a Krímben, Donyeckben és Luhánszkban él.

Mivel mindhárom ukrán terület lakossága népszavazással úgy döntött, hogy Oroszországhoz akar tartozni,

Szijjártó közvetve értésre adta, hogy a magyar kormány a kisebbségek önrendelkezését is kész elismerni, ha az ukrán kormány nem szavatolja kisebbségi jogaik szabad gyakorlását.

A Szijjártó-Lavrov telefonbeszélgetéssel kapcsolatban tudósítónk felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország, az ENSZ 1970. évi nyilatkozatával összhangban, szorosan összekapcsolja a nemzetiségi kérdést a területi kérdéssel. Az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről szóló ENSZ-nyilatkozat szerint a területi integritás tiszteletben tartásának elve alkalmazandó „azokra az államokra, amelyek tevékenységük során betartják az egyenlőség elvét, a népek jogait és önrendelkezését, következésképpen kormányaik képviselik az adott területen élő összes embert.”

A nyilatkozatból következik, hogy az egyenlőség be nem tartása, a népek jogainak és önrendelkezésének tiszteletben nem tartása esetén az érintett állam nem jogosult területi integritásának tiszteletben tartására, tekintve, hogy kormánya nem képviseli a területén élő összes embert – jegyezte meg tudósítónk.

A Magyar Békekör tudósítója az Orbán-kabinet politikai gondolkodásának további érlelődését látja Szijjártó és Lavrov közös nyilatkozatában a kisebbségi jogokról. Az állásfoglalás arra enged következtetni, hogy a magyar politikai vezetés kezd tisztában lenni az orosz biztonsági követelések megkerülhetetlenségével. Mert elismerésük nélkül elképzelhetetlen egy új európai biztonsági és együttműködési rendszer megteremtése.

Ez is érdekelheti:  Magyarbarát alelnöke lehet Donald Trumpnak

A magyar kormányfő június 23-án kijelentette: „Oroszországnak az európai biztonsági rendszer részesévé kell válnia”.

A térkép az Ukrajnában élő legnagyobb nemzeti kisebbségek elhelyezkedését jelzi angol nyelven.

Budapest, Moszkva, 2024. július 3. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

 

Kiemelt kép: illusztráció / Lavrov és Szijjártó Péter / (fb)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük