KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Fehér Ház kijelentette: „Biden nem demens”

Az amerikai elnök hivatala szerint az, hogy Biden a Trumppal folytatott vita során nem tudostt befejezni néhány gondolatot, illetve végigmondani mondatokat, csupán annak tudható be, hogy az amerikai elnöknek mostanában „álmatlan éjszakái vannak”.

Joe Biden amerikai elnök nem szenved Alzheimer-kórban vagy demenciában, és „tudja, hogyan kell végezni a munkáját” – mondta újságíróknak Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára, miután vezető demokraták elismerték, hogy az elnök mentális alkalmasságával kapcsolatos aggodalmak, bizony jogosak.

Biden láthatóan zavarodottnak tűnt, összekeverte a szavakat és nehézkesen fejezte be a mondatait a múlt heti, Donald Trump volt elnökkel folytatott vitán. A 81 éves férfi előadását katasztrófálisnak minősítették az amerikai hírügynökségek és a Demokrata Párt támogatói is, akik közül néhányan felszólították Bident, hogy azonnal lépjen vissza az újraválasztási kampányától.

„Szerintem jogos az a kérdés, hogy „Ez egy pillanat volt csupán vagy már egy állapot?” – tette fel Bidennel kapcsolatban Nancy Pelosi volt amerikai házelnök kedd reggel az MSNBC-nek nyilatkozva.

„Megértjük az aggályokat, belátjuk, hogy az elnöknek nem volt jó éjszakája” – mondta Jean-Pierre a később a délutáni tájékoztatón az újságíróknak. Megismételve Biden magyarázatát, miszerint „megfázott” és „rekedt volt a hangja”. Jean-Pierre ragaszkodott ahhoz, hogy az elnök „el tudja végezni a munkáját”, és azt is „tudja, hogyan kell talpra állni” egy kudarc után.

Az egyórás tájékoztatót azonban a Biden mentális állapotára vonatkozó kérdések uralták. Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház az éves orvosi vizsgálatáról eddig nyilvánosságra hozott összefoglalóknál részletesebb egészségügyi dokumentációt adna-e ki, nem volt hajlandó válaszolni. Arra a kérdésre, hogy Biden alávetné-e magát kognitív tesztnek, úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen vizsgálat „nem indokolt”. Arra a kérdésre pedig, hogy Biden „alkalmatlan”-e, azt válaszolta, hogy „nem”, és a kérdést feltevő riporternek azt mondta, hogy ezt neki „jobban kellene tudnia”.

Ez is érdekelheti:  Spanyolország győzött: negyedszer Európa-bajnok a sárga-piros válogatott (videó)

Arra a közvetlen kérdésre, hogy Biden szenved-e „Alzheimer-kórban, vagy a demencia bármely változatában vagy degeneratív betegségben”, ami megmagyarázná, hogy miért nem volt képes „összefüggő válaszokat megfogalmazni” a vita során, Jean-Pierre íröviden csak annyit válaszolt: „Nem”.

A CBS News/YouGov által a vita nyomán készített új felmérés szerint a regisztrált szavazók 72%-a nem hiszi, hogy Biden rendelkezik „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges mentális és kognitív egészségi állapottal”. A felmérés szerint még a demokraták körében is mintegy 45 százalék úgy véli, hogy Bidennek vissza kellene vonulnia a jelöltségtől.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük