KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Trump a NATO terjeszkedésének megállítását tervezheti

A Politico cikke szerint Donald Trump volt és valószínűleg leendő amerikai elnök azt fontolgatja, hogy megállapodást köt Oroszországgal arról, hogy sem Ukrajnával, sem Georgiával nem bővítik tovább a NATO-t.

Trump a novemberi választásokon Joe Biden hivatalban lévő elnök republikánus kihívója. Kampánya még nem nevezte meg nemzetbiztonsági stábját, és nem tett közzé új NATO-programot, de a Politico magazin egy kedden megjelent cikkében összerakott egy lehetséges programot.

„Egy Ukrajnával kapcsolatos terv részeként, amelyről korábban nem számoltak be, Trump egy olyan alkut fontolgat, amelyben a NATO vállalja, hogy nem terjeszkedik tovább kelet felé – konkrétan Ukrajnába és Grúziába -, és tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Moszkva mekkora ukrán területet tarthat meg”

– áll a cikkben, amely egyszerre két „Trumphoz közel álló nemzetbiztonsági szakértőre” is hivatkozik.

Egy névtelen forrás, aki állítólag ismeri Trump logikáját, azt mondta, hogy

„nyitott olyan elgondolásra, ami kizárja a NATO-bővítést, és nem tér vissza az 1991-es határokhoz ukrán határok kérdéséhez”, ugyanakkor nem zárt ki más lehetőségeket sem, „beleértve nagyobb mennyiségű fegyverek szállítását” Kijevnek.

Bár az valószínútlen, hogy Trump vezetésével az Egyesült Államok kilépjen a NATO-ból, az azonban mindenképpen elképzelhető, hogy átalakítja az Egyesült Államok vezette tömböt, hogy az európai tagok több felelősséget vállaljanak a katonai blokk működtetésében. A Politico forrásai szerint azonban a többi tagország erre önállóan valószínűleg képtelen lenne.

A blokk azon európai tagjai, amelyek nem fordítják a GDP-jük legalább 2%-át a hadseregeik fejlesztésére, nagy valószínűséggel „nem élveznék az USA által nyújtott védelmet és biztonsági garanciákat”.

Az USA „nem rendelkezik elegendő katonai erőforrással”

– nyilatkozta a Politicónak Elbridge Colby, Trump stratégiai helyettes védelmi miniszterhelyettese.

„Nem szállhatunk szembe Európában az oroszokkal, amikor tudjuk, hogy a kínaiak és az oroszok együttműködnek, és a kínaiak sokkal veszélyesebb és jelentősebb fenyegetést jelentenek”.

A blokk európai tagjainak „harcra alkalmas, hiteles erőket kell felállítaniuk egy orosz támadással szemben, mint amilyen a mostani” – tette hozzá Colby.

Ez is érdekelheti:  Erről tárgyal Angliában Orbán Viktor, Zelenszkij is ott lesz

A NATO Trump alatti „radikális átalakításának” részeként az USA megtartaná légi és tengeri bázisait Európában, de a „gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy részét” a kontinentális szövetségeseknél hagyná.

A Politico szerint az uniós országok

„nyilvánvalóan nem állnak készen arra, hogy egyhamar betöltsenek egy drámaian megnövelt katonai szerepet”,

miközben a kontinens

„gazdaságilag gyengébb és minden eddiginél jobban függ az amerikai energiaellátástól”.

„Fontos megjegyezni, hogy mindezek a vélemények nem Donald Trumptól származnak” – fogalmazta meg Richard Grenell, a nemzeti hírszerzés korábbi megbízott igazgatója az X-en (korábban Twitter) a Politico cikkére reagálva.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kiemelt képen: Donald Trump / Fotó: Politico

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük