KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bedől Egyiptom: egy nap alatt 63%-ot esett a valutájuk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Összeomlott az egyiptomi valuta árfolyama, miután az ország jegybankja bejelentette, hogy most a szabadpiaci kereskedés eredményei alapján határozza meg. 

A dollár értéke március 6-án 63 százalékkal – 30,85-ről 50,3 egyiptomi fontra – nőtt – írja a Reuters .

Az Egyiptomi Központi Bank egy előre nem tervezett ülésen hozta meg a döntést, miután több hónapos próbálkozás volt a font árfolyamának szinten tartása. A jegybank emellett bejelentette, hogy a monetáris politika szigorításának felgyorsítása és a magas infláció elleni küzdelem érdekében az egynapos hitelkamat 28,25 százalékra, az egynapos betéti kamat 27,25 százalékra emeli.

A szabályozó 600 bázispontos kamatemelését egyebek mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlásai magyarázták, amelynek legfontosabb követelménye a rugalmasabb árfolyam. Az ügynökség által hivatkozott források szerint néhány órán belül aláírható az IMF-támogatás 3 milliárd dolláros bővítéséről szóló megállapodás.

Az ország gazdasága krónikus devizahiányban szenved. Az anyag szerint 2022 eleje óta, ahogy a deficit romlott, a font mintegy felét veszítette értékének a dollárral szemben a sorozatos fokozatos leértékelések következtében. Ugyanebben az évben Egyiptom bejelentette , hogy lemond a nemzeti valuta dollárhoz kötéséről, és a célra egy önálló egyiptomi font index kidolgozása.

Budapest Online

Kiemelt kép illusztráció: egyiptomi font / Fotó: Pinterest

 

Ez is érdekelheti:  Döntött a bíróság: hiába csapott le a brüsszeli karhatalom, szerdán Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki is felszólal

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük