KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbánék megháromszorozták az aranytartalékot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben az ellenzék sorozatosan lopással bélyegzi a kormányzatot, a Magyar Nemzeti Bank megháromszorozta aranytartalékát.

Mint ismeretes, 2018-ban az MNB az akkor birtokában lévő 3,1 tonna aranykészletet jelentős vásárlással lényegében megtízszerezte 31,5 tonnára. Ez a mennyiség háromszorozódott most meg. Emlékeztetőül, 1989-ben az MNB akkori vezetése azt a döntést hozta, hogy a jegybank aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkentik. Így 1989 és 1992 között az MNB aranykészlete 65 tonnáról 3,1 tonnára csökkent és ez az állapot maradt meg 2018-ig. A jegyban elnöke 1990. július 1-jétől 1991. november 30-áig Surányi György volt, őt Bod Péter Ákos követte az elnöki székben.

A kelet-közép-európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát – közölte az MNB szerdán. A közlemény szerint a döntéssel a jegybank folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, amelynek köszönhetően az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett.

Az MNB kiemelte: az aranytartalék növeléséről meghozott döntésben fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is. Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött – jegyezték meg. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna) – fűzték hozzá.

Az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amelynek állománya a második világháborúig emelkedett – idézték fel a közleményben. A háború végén a jegybank a legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki az ausztriai Spital am Pyhrn-be, ahonnan a tartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába. A rendszerváltás idején az MNB akkori vezetésének döntése nyomán Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt. A jegybank először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett – részletezték utalva arra, hogy az aktuális vásárlásaival az MNB a 2018-ban elkezdett folyamatot folytatta.

Ez is érdekelheti:  Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt

Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, így a kelet-közép-európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

(MTI)

Kiemelt kép: MNB

NIF

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük