KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor: „Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre” (péntek reggeli interjú – videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió „Jó reggelt Magyarország” című műsorában nyilatkozott a tegnapi EU csúcson született megállapodásról és a megállapodás garanciáiról.

Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég – jelentette ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők.

– Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az USA nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.

– Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.

A miniszterelnök szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk harcolnak, illetve azok a felvetések, hogy, ha az ukránok nem állítják meg az oroszokat, azok bemasíroznak Berlinbe. – Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val – vélekedett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik. 

– Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy továbbra és jelentős nézetkülönbség van Magyarország és Brüsszel között a migrációról, a gender-ügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot.

Törőcsik Zsolt, a Kossuth Rádió műsorvezetője felidézte az ukránok véleményét, amelyek az ungvári miniszterelnöki találkozó után fogalmazódtak meg, amikor is kijelentették, hogy sem Szijjártó Péter, sem Orbán Viktor nem orosz pártiak, hanem magyar pártiak. Erre reflektálva a miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben, mert oda azért nem süllyedhet Magyarország, hogy Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednék, akkor mi ezt figyelmen kívül hagyjuk. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az ukránok kóser pecsétjére, hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki, egy ezer éves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük. Ezt figyelmen kívül hagytuk. Lehet, hogy ezt ők barátságos gesztusnak szánták, na, de egy önbecsüléssel rendelkező országnak ilyet nem lehet mondani. Természetesen Magyarország a magyaroké, a magyar kormány a magyarok érdekét képviseli, és csinál egy külpolitikát Ukrajnával szemben is, az oroszokkal szemben is, Amerikával és Brüsszellel szemben is, ahogy egy szuverén államhoz illik, mi ezt csináljuk.”

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor a továbbiakban kijelentette, hogy nagyon nagy a távolság a két ország között számos kérdés megítélésében, Magyarország pedig nem akar beleszólni a háború kérdésébe, mert ha Ukrajna úgy dönt, hogy vállalja mindazt, ami a háborúval jár, akkor ehhez joga van, mert Ukrajna is egy szuverén állam.

Ez is érdekelheti:  Thürmer Gyula szerint Trianon felülvizsgálatakor csak erre az országra számíthatnánk (videó)

A miniszterelnök kijelentette, hogy Ukrajna nem kérheti, hogy hazánk kötelezően támogassa a harcukat. Magyarország nem a háborúban, hanem a békében segít Ukrajnának, hiszen a legnagyobb humanitárius akciót hajtotta végre Magyarország,  több mint egymillió ukrán embernek biztosította hazánk a belépését, a maradását, vagy az áthaladását az országon keresztül, és több tízezer ukrán ember van Magyarországon, akiknek mi adunk munkát. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy ezerszám vannak ukrán gyermekek hazánkban, akiket Magyarországon ingyen tanítunk. Több mint ezer magyar iskolában és óvodában tanulnak ezek a gyermekek.

Hátrébb az agarakkal, több tiszteletet a magyaroknak!”

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnökkel készült teljes interjú itt tekinthető meg:

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Orbán Viktor: „Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre” (péntek reggeli interjú – videó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük